Sopimuspalokunnat 19.7.2019

140-vuotias Mikkelin VPK voi hyvin – palokunnalla on alueen ainoa hälytysvasteeseen merkitty drone

Mikkelin VPK:lla on tahto pysyä kehityksen mukana, mistä kertoo palokunnan oma hälytysvasteeseen merkitty drone.

Mikkelin VPK:lla on tahto pysyä kehityksen mukana, mistä kertoo palokunnan oma hälytysvasteeseen merkitty drone.

Mikkeliin yritettiin perustaa palokunta neljä vuotta ennen kuin Mikkelin VPK:n
viralliset syntysanat lausuttiin vuonna 1879. Mikkelin VPK juhli 140-vuotista olemassaoloaan.

Vapaaehtoinen palokunta syntyi kasvavaan Mikkeliin paikallisesta tarpeesta. Toimintaa ohjasi palokuntatoimintaan osallistuvien halu auttaa ihmisiä kaikissa eteen tulevissa tilanteissa. Samanlaiset arvot ohjaavat toimintaa nykyäänkin.

”Mikkelin torilla järjestettiin toukokuussa suuri kansainvälinen kaasuonnettomuuteen perustuva harjoitus. Mukana oli myös Mikkelin VPK:n sopimuspalokuntalaisia yhdessä yli 300 asiantuntijan ja viranomaisen sekä muiden sopimuspalokuntien kanssa toteuttamassa mittavaa harjoitusta. Näin Mikkelin VPK on myös osa kansallista ja kansainvälistä toimintaa, jolla on kyky kehittää omaa suorituskykyään ja valmiuttaan”, totesi pelastusjohtaja Seppo Lokka palokunnan juhlassa. Hän otti esimerkiksi palokunnan uuden kehittämisestä myös drone-toiminnan, jossa Mikkelin VPK on ollut aktiivinen.

Mikkelin VPK:ta juhlittiin toukokuussa.

”Mikkelin VPK voi tänä päivänä hyvin ja toiminta on virkeää. Sillä on myös alueen palokunnista ainoana hälytysvasteeseen merkitty drone eli kauko-ohjattava ilma-alus”, totesi kunniapäällikkö Esko Hurri.

Mikkelin VPK:lla oli viime vuonna 69 hälytystehtävää. Nyt niitä on jo yli 40.

Juhlapuheen pitänyt pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka muistutti pelastuslaitoksia siitä, että ne tekevät toimivaa yhteistyötä alueensa palokuntayhdistysten kanssa.

”Sopimuspalokuntatoiminta on elimellinen osa suomalaista pelastustoimintaa, onnettomuuksien ehkäisyä ja turvallisuustoimintaa.”

Kohvakan mielestä alan on yhdessä etsittävä ratkaisuja, joilla rekrytointitarpeisiin voidaan vastata.

”Uudistushankkeessa sopimuspalokuntatoiminta käsitellyt työryhmä esitti monia hyviä asioita, joita on toteutettava täysimääräisinä.”

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää