Sopimuspalokunnat 28.5.2023

Anjalan VPK nappasi jälleen Jehumaljan – Janne Niemiselle toinen henkilökohtainen tietokilpailun voitto

Anjalan VPK:n voittajajoukkue: Jesse Smolander (edessä vas.), Jenna Tiukkanen, Miikka Leinonen, Janne Nieminen (takana vas.), Tuukka Ahtiainen ja Mika Jonsson.

Anjalan VPK:n voittajajoukkue: Jesse Smolander (edessä vas.), Jenna Tiukkanen, Miikka Leinonen, Janne Nieminen (takana vas.), Tuukka Ahtiainen ja Mika Jonsson.

Anjalan VPK palasi jälleen palokuntien suomenmestariksi ja joukkueen jäsenet saivat nostaa Jehumaljan Helsingissä lauantaina järjestetyissä kilpailuissa.

Henkilökohtaisen tietokilpailun voitti Anjalan VPK:n ensimmäisenä sammutusmiehenä toiminut Janne Nieminen.

Määrätietoinen harjoittelu ja kiinnostus toimintaan ovat hänen mielestään tae sille, että joukkue menestyy hyvin kilpailussa. Samalla tavalla hän valmistautui tietokilpailuun. Lukemalla huolellisesti ennakkomateriaali.

Menestystä hänellä on takanaan jo aikaisemmista kilpailuista. Viime vuonna tuli toinen sija, mutta ennen korona-aikaa vuonna 2019 järjestetyissä kilpailuissa Kuopiossa hän voitti ensimmäisen kerran tietokilpailun.

Nyt 28-vuotias Janne Nieminen on ollut mukana palokuntatoiminnassa jo kahdeksanvuotiaasta alkaen.

”Kaverit ja pienen pojan kiinnostu palokuntatoimintaan”, hän vastaa siihen, mikä sai lähtemään mukaan.

”Koko kylän juttuhan palokunta on täällä Anjalassa.”

Hän haluaa olla mukana tekevässä porukassa ja siksi sammutusmiehenä toimiminen myös joukkueessa on omin juttu. Johtaminen ei niinkään kiinnosta. Kilpailujoukkueessa hän on ollut mukana siitä saakka, kun on 18-vuotiaana saanut siihen osallistua.

Nieminen työskentelee ajoneuvoasentajana, mutta kertoo harkinneensa pelastajankin ammatti eikä se poissuljettu ole edelleenkään.

”VPK-toiminnassa kiehtoo toisten auttaminen ja tuntee tekevänsä tärkeää työtä. Siksi jaksaa lähteä viikkoharjoituksiinkin”, Janne Nieminen sanoo.

Anjalan VPK:n jälkeen toiseksi tuli Savion VPK ja kolmas oli Tirilän VPK.

Taitokilpailun paras joukkue oli Savion VPK. Kalustokilpailun voittaja oli Naantalin VPK. Paras yksikönjohtaja oli Severi Uurasmaa Savion VPK:sta. Joukkuetietokilpailun paras oli Anjalan VPK.

Veteraanisarjan voitti Jämsänkosken VPK, toinen oli Tirilän VPK ja kolmas oli Selänpään VPK.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 21 yleisen sarjan ja 6 veteraanisarjan joukkuetta vapaaehtoispalokunnista ympäri Suomea. Kilpailun tämänvuotinen teema oli pelastustoimi poikkeusoloissa.

Suomen Palopäällystöliiton organisoimien kilpailujen järjestelyvastuu oli Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella. Kilpailujen suojelija oli pormestari Juhana Vartiainen.

Palokuntien suomenmestaruudesta ja kilpailun pääpalkinnosta Jehumaljasta on kilpailtu jo vuodesta 1952 lähtien.

Ensi vuonna kilpailu järjestetään yhteistyössä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Hämeenlinnassa.

Tulokset ovat nähtävillä täällä.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Antti Salminen / Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Lue lisää