Kalustokilpailun vilskettä.
Anjalan VPK voitti jo toistamiseen Palokuntien Suomen mestaruuden ja halutun Jehumaljan. Kilpailu järjestettiin Hämeenkyrössä 20. toukokuuta.
Yleissarjan kokonaiskilpailun toinen oli Nousiaisten VPK, kolmas Vahdon VPK, neljäs Hämeenlinnan VPK ja viides Kotkan VPK.
Veteraanisarjan voittaja Porin VPK:n suoritus oli erinomainen näyttö kokemuksesta. He suorittivat kalustoradan kaikista kilpailijoista nopeimmin.
Taitokilpailun paras joukkue oli Nousiaisten VPK. Kalustokilpailun voittaja oli Nousiaisten VPK.
Joukkuetietokilpailun paras joukkue oli Anjalan VPK. Tietokilpailun paras henkilökohtainen suoritus oli Anjalan VPK:n Tommi Sihvolalla.
VPK:ita ympäri Suomen
Palokuntien suomenmestaruus-/Jehumalja-kilpailut järjestettiin tänä vuonna Hämeenkyrössä. Kilpailukeskuksena toimi Monitoimikeskus Silta.
Suomen Palopäällystöliiton organisoimien kilpailujen järjestelyvastuu oli Pirkanmaan pelastuslaitoksella. Kilpailujen suojelija oli sisäministeri Paula Risikko, joka avasi kilpailut.
Jo vuodesta 1952 järjestetty Jehumalja-kilpailu on valtakunnallisesti merkittävä tapahtuma, ja se keräsi Pirkanmaalle vapaaehtoisia palokuntia ympäri Suomen. Tänä vuonna osallistuvia joukkueita oli yleisessä sarjassa 32 ja veteraanisarjassa seitsemän. Kilpailuyksikköön kuului johtaja ja viisi jäsentä. Kilpailijoita oli kaikkiaan noin 230. Järjestelytehtäviin osallistui yli 200 henkilöä.
Kilpailun tarkoituksena on kohottaa ja edistää palokuntien tietoja ja taitoja todellisten hälytystehtävien varalle. Tavoite on, että kilpailun voittamiseen tarvitaan sekä tietoa että taitoa yhdistettynä ripeään suoritukseen.
Kilpailun pääpalkinto – Jehumalja – on aidosta hopeasta valmistettu yli lähes kuusi kiloa painava kiertopalkinto. Sen arvo on jopa 90 000 euroa. Sen arvellaan olevan Pohjoismaiden arvokkain kiertopalkinto.
Voitto koostui kolmesta osakilpailusta
Jehumalja-kilpailu koostui kolmesta osuudesta: tieto-, taito- ja kalustokilpailusta. Tietokilpailussa kukin kilpailija laati vastauksensa itsenäisesti sekä henkilökohtaiseen että yksikkökilpailuun. Kilpailuyksikkö suoritti yhdessä taitokilpailun, jossa arvioitiin yksikön taitoja annettuun tehtävään ilman ajanottoa. Kalustokilpailussa yksikkö suoritti etukäteen tuntemattomat tehtävät ”kuin hälytyksen” ja käytetty aika ratkaisi tuloksen.
Jehumaljalla palkittiin kilpailuyksikkö, jolla oli suurin yhteenlaskettu pistemäärä kolmen eri osakilpailun jälkeen. Kilpailussa jaettiin arvokkaiden kiertopalkintojen lisäksi sekä joukkueille että jäsenille omiksi jääviä muistopalkintoja.
Pelastustiedon juttu vuoden 2016 kilpailusta täällä.
Kaikki Jehumalja-tulokset täällä.
Teksti: Suomen Palopäällystöliitto
Kuvat: Pirkanmaan pelastuslaitos