Sopimuspalokunnat 28.5.2016

Etelän sopimuspalokunnat uudistuksesta: älkää odotelko

Sopimuspalokuntien kilpailu Lahdessa syksyllä 2015.

Sopimuspalokuntien kilpailu Lahdessa syksyllä 2015.

Etelä-Suomen sopimuspalokunnat varautuvat uuteen viiden pelastuslaitoksen malliin muun muassa tiivistämällä yhteistyötään.

Sopimuspalokuntien edustajat kokoontuivat viime tiistaina Helsingissä ensimmäistä kertaa keskustelemaan siitä, mitä tuleva uudistus tarkoittaa sopimuspalokuntien kannalta.

”Jos uudistus toteutuu, Etelä-Suomen alueella on 205 sopimuspalokuntaa. Niiden asema ja elinkelpoisuus pitää turvata”, sanoo Kymenlaakson sopimuspalokuntien puheenjohtaja Markku Leinonen.

Kokouksessa keskusteltiin muun muassa sopimuspalokuntien tavoitteista uudistuksessa. Sopimuspalokuntien mukaan kaikkien nykyisten sopimuspalokuntien kanssa pitää tehdä palokuntasopimus, jos palokunta haluaa. Lisäksi sopimukset pitää ottaa käyttöön ennen toiminnan aloittamista.

Tavoitteena on muun muassa, että tulevaisuudessa kaluston hankinnasta vastaa pelastuslaitos, ja että hankinnoissa sopimuspalokunnat ovat tasavertaisessa asemassa vakinaisten palokuntien kanssa. Lisäksi pelastuslaitoksen tulisi hankkia kaikki sopimuspalokuntien tarvitsemat henkilökohtaiset suojaimet, joita tehtävissä tarvitaan.

Sopimuspalokuntien mukaan hälytysosaston jäsenten palkat ja palkkiot sekä muut korvaukset pitää huomioida palokuntasopimuksissa, samoin varallaolojen periaatteet ja korvaukset.

Etelä-Suomen sopimuspalokuntien seuraava kokous on kesäkuun lopussa. Silloin alueilta valitaan edustajat yhteistyöhön, ja alueet hahmottelevat omat tavoitteensa.

Leinonen painottaa, että sopimuspalokuntien kaikkialla Suomessa pitäisi herätä uudistukseen etukäteen, ei vasta sitten, kun se on jo tehty.

”Yhteistyöhön päästään yhteistyöllä, ei odotellessa. Etupainotteinen toiminta on kaiken a ja o.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

 

Lue lisää