Sopimuspalokunnat 9.6.2023

Hämeenlinnan VPK on virkeä ja aktiivinen 150-vuotias

Liikennepelastaminen oli tällä kertaa Hämeenlinnan VPK:n harjoituksen aiheena. Ansioistaan palokunta valittiin myös vuoden sopimuspalokunnaksi kolmisen vuotta sitten.

Liikennepelastaminen oli tällä kertaa Hämeenlinnan VPK:n harjoituksen aiheena. Ansioistaan palokunta valittiin myös vuoden sopimuspalokunnaksi kolmisen vuotta sitten.

Tieliikennepelastaminen oli tällä kertaa Hämeenlinnan VPK:n hälytysosaston harjoitusohjelmassa. Sitä varten oli oikeaa tuntua saatu paikalle myös avustajien ansiosta. Toimintaa potilaidenkin kanssa päästiin harjoittelemaan.

Hämeenlinnan VPK:lla on pitkä historia, sillä palokunta juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan. Palokunnalla on noin 70 aktiivista jäsentä ja heitä on hälytysosaston lisäksi nuoriso-, nais- ja järjestöosastoissa. Palokunnalla on vuosittain runsaat puolensataa hälytystehtävää. Huippuvuonna pari vuotta sitten tehtäviä oli muutaman vaille sata. Pääsiäispyhänäkin palokunnan yksikkö oli kolmantena paikalla vanhan koulun tulipalon sammutustöissä.

Puheenjohtaja Juha Hirvonen kuvailee 150-vuotiasta palokuntaa perinteiseksi, keskikokoiseksi vpk:ksi.

”Haluamme säilyttää perinteisen palokuntarakenteen, koska se on meille hyvä. Palokunnassa voidaan olla mukana vauvasta vaariin.”

Palokunnan vanhin jäsen on jo 91-vuotias ja pisimpään palokunnan jäsenenä on oltu jopa 65 vuotta.

Myös naisosastolla on pitkät perinteet, sillä sen perustamisesta on kulunut jo 135 vuotta. Se lienee vanhimpia, ellei peräti vanhin naisosasto koko maassa.

”Meillä on hälytysmuonitussopimus laitoksen kanssa. Tosin niitä tehtäviä tulee harvoin”, naisosaston johtajan Tuula Nieminen kertoo. Hänellä on takanaan 30 vuotta palokuntatoimintaa.

Jo 30 vuotta sitten palokuntaan hankittiin välineistöä, jolla erikoistuttiin vahinkojentorjuntaan. Maamme ensimmäinen vahinkojentorjuntayksikkö oli Hämeenlinnan VPK:ssa.

”Halusimme kehittää jotain korvaavaa toimintaa, koska hälytystehtäviä ei juurikaan ollut”, Juha Hirvonen kertoo.

”Palokunta on erikoistunut vahinkojen torjuntaan, jossa tarvitaan myös palokuntalaisten erilaista siviiliosaamista. Olemme esimerkiksi torjumassa vesivahinkoja”, palokunnan päällikkö Rene Lehtonen sanoo.

Kilpailut innostavat nuoria

13-vuotiaat Neo Korhonen ja Aava Mikkonen ovat innokkaita palokuntanuoria. Takana ei vielä ole paljon harrastusvuosia. Neolla kolme ja Aavalla vasta muutama kuukausi. Entä voisiko tästä tulla heille joskus myös ammatti?

”Ehkä, mutta vielä ei tiedä”, Aava vastaa ja samaa sanoo Neo, jolla ei vielä mielessä ole haaveammattiakaan. ”Meribiologi tai ehkä pelastaja”, sanoo Aava haaveammateikseen.

Julia Mäkinen (vas.) ja palokuntanuoret Aava Mikkonen ja Neo Korhonen.

Nuoriso-osaston johtaja Julia Mäkinen aloitti palokunnassa 17 vuotta sitten. Kaverit toivat hänet mukanaan ja samalla mukaan tuli myös hänen ystävänsä Noora Mononen, joka huolehtii nyt palokunnan viestinnästä ja kuuluu myös hallitukseen.

Mäkinen suunnittelee yhdessä nuoriso-osaston kouluttajien kanssa harjoitusohjelmat. Toiminnan suola on jo omista palokunnan aloitusajoista lähtien olleet harjoitukset ja kilpailut.

Teksti ja kuvat: Esa Aalto

Lue koko juttu Pelastustiedosta 3/2023

Lue lisää