Sopimuspalokunnat 20.8.2019

HELPE ja palokuntanuoret veivät palokuntaharrastuksen Tubeconiin

Pinja Friberg (keskellä) haastattelee palokuntanuoria Minttu Pylkköstä ja Aino Takalaa Nuori kirkko -Youtube-kanavaan.

Pinja Friberg (keskellä) haastattelee palokuntanuoria Minttu Pylkköstä ja Aino Takalaa Nuori kirkko -Youtube-kanavaan.

Helsingin pelastusliitto ja kaupungin eri sopimuspalokunnat esittelivät palokuntaharrastusta Tubecon-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 16.-17. elokuuta.

”HELPE ja Stadin palokuntalaiset vetivät isosti ja edustivat tyylikkäästi koko palokuntakenttää”, kehuu Helsingin pelastusliiton toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen.

Tubeconiin pelastusliitto ja palokuntalaiset lähtivät siksi, että kilpailu harrastajista on nykyisin raadollisen kovaa.

”Palokuntaharrastusta on esiteltävä siellä, missä nuoret liikkuvat”, Kurvinen sanoo.

Helsingin Pelastuskoulun paloauto keräsi kiinnostuneita.

Kurvinen oli pyytänyt paikalle Helsingin Pelastuskoulun hälytysyksikön. Lisäksi tapahtumassa oli mukana noin 10 palokuntalaista Helsingin eri sopimuspalokunnista, pääasiallisesti somea käyttäviä palokuntanuoria.

”Palokuntalaiset houkuttelivat messukävijöitä osastolle kuvauttamaan itsensä paloautossa, kokeilemaan sammutusvarusteita ja kuvauttamaan itsensä ne päällä. Samalla heille kerrottiin VPK -harrastuksesta”, Kurvinen kertoo.

Huippumenestys

Lisäksi messuvieraita kannustettiin osallistumaan arpajaisiin, joihin osallistuminen edellytti arpakupongin täyttämistä. Kupongissa tiedusteltiin kiinnostusta palokuntaharrastukseen. Vastaajaan luvattiin olla yhteydessä, jos tämä halusi lisätietoa harrastuksesta. HELPE:n osastolla päivysti myös Pelastuskoulun kaksi oppilasta, jotka kertoivat sammutusyksikön ominaisuuksista sekä pelastajan ammatista ja koulutuksesta.

Kurvisen mukaan Tubecon oli HELPE:lle ja palokuntalaisille huippumenestys.

”Iloinen ja yhteisöllinen palokuntaviestimme tavoitti ison osan messuilla kävijöistä.”

HELPE:n Pelastuskoululta lainaama paloauto oli keskeisellä paikalla, käytännössä keskellä messualuetta.

”Punainen auto ja siniset vilkut eivät jääneet huomaamatta. Lasten ja nuorten kiinnostus palomiehiä kohtaanhan on luontaista”, Kurvinen sanoo.

Moni jäi kyselemään lisää

Selfieitä räpsittiin niin VPK-nuorten kuin pelastajaoppilaiden kanssa.

”Ja mikä tärkeintä, moni nuori jäi kyselemään harrastuksesta: miten voi liittyä palokuntaan, millaista harrastustoiminta on sisällöltään ja mitä se maksaa. Haastatteluja tehtiin myös suoraan tubettajien, tiktokkaajien, bloggaajien ja podcastaajien sivuille. Myös järjestäjät haastattelivat palokuntanuoria messualueen suoriin lähetyksiinsä.  Suhtautuminen oli kokonaisuudessaan iloisen välitöntä, innostunutta ja tiedonjanoista – kuten palokuntaharrastajakin useimmiten on.”

Nuoret saivat kokeilla palomiehen varusteita.

Tubettajien ja podcastaajien kautta palokuntalaissanoma levisi tuhansille toiminnasta kiinnostuneille.

”Emme edustaneet tilaisuudessamme vain Stadia, hankkimamme näkyvyys sataa kaikkien maamme VPK:iden laariin. Siitä hyötyy monin tavoin myös koko pelastustoimi”, Kurvinen summaa.

Tubecon on Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä tapahtuma, jossa vierailijat pääsevät tapaamaan tubettajia ja osallistumaan tubettajien suunnittelemaan ohjelmaan.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Olli-Veikko Kurvinen