Sopimuspalokunnat 21.4.2021

Hyvä kalusto ja paikallistuntemus auttavat ankarissa talvioloissa – pelastusreki tuunattu VPK:n tarpeisiin

Saariselän VPK:n henkilöstö on saanut vaikuttaa pelastusrekensä kehittämiseen vuosien ajan. Muutoksia on tehty paljon ja niitä on testattu käytännössä.

Saariselän VPK:n henkilöstö on saanut vaikuttaa pelastusrekensä kehittämiseen vuosien ajan. Muutoksia on tehty paljon ja niitä on testattu käytännössä.

Päivä on kääntymässä iltaan, kun Saariselän VPK saa hälytyksen Kulmakurun erämaaladulle.  Uupunut hiihtäjä on onnistunut soittamaan hätäkeskukseen, mutta hälytyksen saanut VPK:n päivystäjä ei saakaan yhteyttä soittajaan.

”Arvelimme, että hän on hätäpuhelun jälkeen hiihtänyt kuuluvuusalueen ulkopuolelle. Lähdimme matkaan ja laitoimme pelastusrekeen lämmityksen päälle. Oli jo pimeää, kun väsynyt hiihtäjä löytyi ladun varressa olevalta tulipaikalta. Hän pääsi lämpimään rekeen”, Saariselän VPK:n päällikkö Olli Vasala kertoo.

Lähes kaikilla palokunnilla Lapin pelastuslaitoksessa on käytössä Eurokammi-pelastusreki. Se palveli myös Saariselän VPK:ta, kunnes yhdistys syksyllä 2016 tilasi uusimman version reestä seinäjokelaiselta Trailanderilta, joka on omistanut Eurokammin valmistusoikeudet vuodesta 2011 lähtien. Uusi ambulanssireki on nimeltään Trailander Shuttle Rescue.

Rekeen on tehty monia VPK:n haluamia muutoksia ja parannuksia. Pelastushenkilöt Saariselällä ovat rekeensä nyt todella tyytyväisiä. ”Huomattava parannus edelliseen on polttoainekäyttöinen lämmitin, jolla hytti saadaan lämpimäksi vaikka 30 asteen pakkasessa. Hytissä pystytään jopa hieman hoitamaan potilasta”, Vasala kuvailee.

Vanhassa reessä oli vain pieni luukku takana, kun tässä koko takaosa aukeaa, ja potilas saadaan helposti kyytiin. Reen jousitusta on muutettu niin, että kyyti on mahdollisimman pehmeää. Myös suksia, sisävalaistusta ja akkukapasiteettia on paranneltu.

Lue lisää Pelastustiedosta 2/2021.

Teksti ja kuvat: Pirjo Latva-Mantila

Lue lisää