Sopimuspalokunnat 2.11.2022

Ison auton rattiin ajokorttiluokan korotuksella – yksi keino sitouttaa palokuntatoimintaan

Liikenneopettaja Juha Ikola (vas.), Leppävaaran VPK:n päällikkö Sampo Salmi ja C-luokan korttiin korottava Pekko Jaatinen VPK:n oman TMA-auton edessä, jota käytetään ajo-opetuksessa ja inssiajossa.

Liikenneopettaja Juha Ikola (vas.), Leppävaaran VPK:n päällikkö Sampo Salmi ja C-luokan korttiin korottava Pekko Jaatinen VPK:n oman TMA-auton edessä, jota käytetään ajo-opetuksessa ja inssiajossa.

Leppävaaran VPK on taas järjestänyt palokuntalaisille koulutusmahdollisuuden nostaa B-ajokortti C-luokkaan. Näin saadaan lisää konemieheksi ja kuskiksi kelpaavia vuosikymmeniksi. Mukana on muitakin alueen palokuntia. Korotuksia tehdään myös esimerkiksi LSPelin alueella.

Espoolainen Pekko Jaatinen, 39, pääsee pian Leppävaaran VPK:n TMA-auton rattiin ilman ajo-opettajaa, kunhan inssiajo on suoritettu. Hän liittyi palokuntaan noin vuosi sitten ilman aiempaa kokemusta tai harrastusta.

”Ajokortin korotus on ollut sopivan haastavaa ja opettaja hyvä. Olen ajanut aiemmin isoja pakettiautoja. Käyn asemalla usein punttisalilla ja pystyn hyppäämään nopeasti TMA- tai säiliöauton rattiin, jos tulee hälytys illalla. Seuraavana on mielessä savusukelluskurssi.”

”On tarve saada lisää konemiehiä ja kuskeja, jotta voimme vastata paremmin palokuntasopimukseen pelastuslaitoksen kanssa. Ajokorttikoulutus on yksi keino sitouttaa toimintaan, mutta emme ole asettaneet ehtoja. Näemme tämän satsaukseksi tulevaisuuteen, ja olemme saaneet näin uusia jäseniäkin”, kertoo Leppävaaran VPK:n päällikkö Sampo Salmi.

Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton eli LSPel:n alueella C-korttikorotushanke aloitettiin loppukesästä 2021. Mukana on lähes 50 palokuntaa.

”Meillä on kyse EU-rahoitteisesta Leader-­hankkeesta, maaseututuesta. Olemme koordinaattori ja taloustoimisto tässä välissä. Meillä on Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kahdeksan Leader-aluetta”, kertoo LSPel:n toiminnanjohtaja Antti Ali-Raatikainen.

Ajotunnit sujuvat autokoulujen ajoneuvoilla normaaliin tapaan, teoriat etänä. Lähes 90 prosenttia oli kirjoitushetkellä jo ajokorttiluokkaansa korottanut.

Paula Takio, 50, Liedon VPK:sta on yksi C-luokan ajokorttiin korottajista.

”Vaikka kovasti treenaan savusukelluskuntotestejä varten, siihen penkkipunnerrusosioon on vielä matkaa. Ajattelin, että konemiehenä olisi ainakin selkeä tehtävä, jota voisin opetella hoitamaan. Lisäksi olen yksi lähimpänä paloasemaa asuvista hälytysosastolaisista, joten voisin tarvittaessa päästä nopsaan keikoille ja vaikuttaa toivottavasti positiivisesti vasteaikoihin. Meillä on useimmiten säiliöautokeikkaa, joten nimenomaan C-kortillisia hälytysosastolaisia tunnuttaisiin tarvitsevan.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Lue koko juttu Pelastustiedosta 7/2022.

Lue lisää