Sopimuspalokunnat 18.11.2022

Kaksi palokuntaa katsoo tulevaisuuteen ja yhdistää voimansa Länsi-Helsingin sopimuspalokunnaksi

Palokunnat ovat aiemminkin harjoitelleet yhdessä, mutta syksystä lähtien tiiviimmin.

Palokunnat ovat aiemminkin harjoitelleet yhdessä, mutta syksystä lähtien tiiviimmin.

Helsinkiläiset Haagan VPK ja Vanhan Käpylän VPK yhdistävät voimansa. Uusi perustettava palokunta on nimeltään Länsi-Helsingin sopimuspalokunta ry, lyhyemmin LHSP. Myös palokuntatoimintaa halutaan kehittää ja uudistaa perinteisten palokunnan osastoihin sidotusta enemmän toimintoihin painottuvaksi. Paloasemakeskeisen toiminnan sijaan voidaan mennä esimerkiksi kouluihin sammutusauton kanssa toimintaa esittelemään ja harjoituksia vetämään. Tavoitteena on saada uuden palokunnan toiminnot käyntiin heti alkuvuodesta 2023.

Uusi palokunta vastaa tulevaisuudessa yhdistyvien palokuntien nykyisistä toiminnoista. Päätoimipaikaksi tulee Metsälän paloasemakiinteistö, joka rakennettiin talkoovoimin kymmenisen vuotta sitten. Vanhan Käpylän VPK:n uusi asema esiteltiin Pelastustiedossa 10/2012.

”Yhdistyminen on myös järkiperäinen ratkaisu. Haagan VPK:n asemahanke on ollut vireillä jo vuosia. Rakentaminen on kallista ja aloimme miettiä muita vaihtoehtoja”, kertoo Haagan VPK:n puheenjohtaja Valtteri Tervala.

”Omine vahvuuksine täydennämme toisiamme. Meillä jäsenistö on ikääntymässä, mutta paloasema on uudempi ja nykyaikainen. Haagan VPK:lla on puolestaan nuori jäsenistö, mutta vanha paloasemakiinteistö”, Vanhan Käpylän VPK:n varapuheenjohtaja Kimmo Jäppinen sanoo.

Molemmat ovat selvästi innoissaan.

”Sopimuspalokunta harrastuksena on muuttunut ja muuttuu koko ajan vaativammaksi. Yhdessä olemme voimakkaampia tekemään asioita ja vastaamaan haasteisiin. Halusimme tehdä muutoksen nyt vapaaehtoisesti, kun ei ole vielä pakko. Hämeenkyrössä kaksi palokuntaa yhdistyi ja heiltä saimme arvokkaita vinkkejä, miten viedä prosessia eteenpäin”, Jäppinen kiittelee.

Palokuntatoiminta 2020-luvulle

Sopimustoiminta on edelleen ydin, joka pitää palokunnan elinvoimaisena. Nuorisoa on tärkeää saada mukaan, sillä palokunta kilpailee lukuisten muiden harrastusmahdollisuuksien kanssa. Nyt on molempien mielestä loistava tilaisuus uudistaa palokuntatoimintaa 2020-luvun ihmisille sopivaksi. Mukaan halutaan houkutella niin vanhoja, kenties aiemmin mukana olleita, mutta täysin uusiakin.

Haagan VPK on ollut tukipalokunta ja Vanhan Käpylän VPK reservipalokunta, jonka hälytystoimintaan kuuluu myös eläinpelastustehtävien hoitaminen päivystysvuoroviikolla. Molemmilla on sammutusyksikkö. Valtteri Tervalan mukaan uuden palokunnan toimintaa halutaan kehittää pelastuslaitoksen tarpeiden mukaan.

”Helsingin sopimuspalokunnat ovat sijainneet nykyisillä paikoillaan jo vuosikymmeniä. Voisimme luopua asemakeskeisyydestä ja toimia eri toimipisteissä – esimerkiksi mennä nuorisotoiminnassa kouluihin, joiden tiloja voisi hyödyntää iltaisin ja viikonloppuisin. Olemme miettineet myös, mitä kaikkia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan, esimerkiksi drone-toimintaa. Haluamme olla näyttävämmin esillä ja tavoitettavissa. Siihen viittaa hyvin kuvaava nimikin Länsi-Helsingin sopimuspalokunta”, Tervala sanoo.

Ensimmäisessä yhdistyksen kokouksessa otettiin historiallinen ryhmäkuva. Uusi palokunta vastaa tulevaisuudessa yhdistyvien palokuntien nykyisistä toiminnoista. Kuva: Cia Hallback/Alarik Rautiala.

”Helsingin pelastuslaitosta konsultoimme jo hyvissä ajoin, ja palokuntasopimus on vielä neuvotteluvaiheessa. Olemme saaneet sieltä positiivista palautetta sopimuspalokuntatoiminnan kehittämisestä”, Jäppinen kertoo.

”Aluksi keskitymme käynnistämään toimintaa ja yhdistämään toimintoja ensi vuoden alusta. Tarkoitus on luoda elinvoimainen palokunta, joka tarjoaa harrastusmahdollisuutena muutakin kuin perinteistä palokuntatoimintaa. Haluamme jäykkien osastojen jäsenyyden sijasta puhua toiminnoista. Toki esimerkiksi hälytystoimintaan osallistuvien pitää täyttää tietyt vaatimukset. Parhaimmillaan palokunnan jäsenmäärä voisi olla arviolta satakunta henkeä ja hälytysosastossa noin 25 aktiivia. Toivomme, että saamme myös turvallisuusviestinnän hyvin käyntiin koronan jälkeen. Myös kilpailutoimintaa voisi kehittää.”

Molemmilla palokunnilla on yli satavuotinen historia. Molempien perinteet otetaan mukaan vaalittaviksi. Vanhat liput ja pokaalit pidetään esillä, arkistot ja historiikit säilytetään yhdessä. Katse on kuitenkin tulevaisuudessa.

Iloinen asia oppia uutta

Molemmissa palokunnissa on nähty, että hallinnolliseen ja yhdistystoimintaan on aina vain haastavampi löytää vapaaehtoisia. Yhdistyminen keventää tätäkin kuormaa. Tervala pohtii, että jatkossa hallinnolliseen osioon voisi liittyä myös muita Helsingin sopimuspalokuntia. Euroista ei ole vielä puhuttu, mutta toiveissa on yhdistymisen vahvistavan myös taloutta.

”Olemme harjoitelleet yhteensovittamisen alkeita. Täytyy esimerkiksi opetella uusia ajoneuvoja, mutta uuden oppiminen on pelkästään positiivinen asia. Ihmiset ovat samanhenkisiä ja entuudestaan pitkälti tuttuja”, Jäppinen kuvailee.

Palokunnat ovat aiemminkin harjoitelleet yhdessä, mutta syksystä lähtien tiiviimmin. Myös nuoriso on harjoitellut keskenään. Päivä paloasemalla -yleisötapahtuman palokunnat järjestävät yhdessä Haagan VPK:n asemalla Kylänevankuja 5:ssä 26. marraskuuta klo 10–14.

Tutustu Päivä paloasemalla -tapahtumaan ja etsi oma palokuntasi.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuva: Kimmo Jäppinen

Lue lisää