Sopimuspalokunnat 22.11.2023

Kansanedustajien sopimuspalokuntaryhmä huolestunut hyvinvointialueiden säästöistä – kustannustehokkainta toimintaa ei saa ajaa alas

Hyvinvointialueiden säästöt uhkaavat myös pelastustoimea ja sopimuspalokuntatoimintaa.

Hyvinvointialueiden säästöt uhkaavat myös pelastustoimea ja sopimuspalokuntatoimintaa.

Kaikista eduskuntapuolueiden edustajista koottu sopimuspalokunnan yhteistoimintaryhmä toivoo, että hyvinvointialueilla ei etsittäisi lyhytaikaisia säästöjä kustannustehokkaimmasta tavasta tuottaa sisäisen turvallisuuden palveluita. Sopimuspalokuntatoiminnasta säästäminen lamauttaisi pelastustointa, ryhmä toteaa kannanotossaan.

Ryhmä muistuttaa myös sopimuspalokuntatoimintaa koskevasta hallitusohjelman kirjauksesta, jossa luvataan turvata sopimuspalokuntien asema ja toimintakyky.

Ryhmä huomauttaa myös sisäministeriön tekemistä valtakunnallisista strategisista tavoitteista, joissa mainitaan muun muassa tarve kehittää toimintaa, jossa sopimuspalokuntatoiminta ja kattava paloasemaverkosto pysyy elinvoimaisena ja pelastustoimi säilyy turvallisuuden lähipalveluna.

”Suomi on tilanteessa, jossa turvallisuustilanne muuttuu koko ajan. Puolustusvoimat olivat leikkauskohteena kymmenisen vuotta sitten, kunnes pian huomattiin suunnan olevan väärä ja rahoituksen korjausliike tehtiin. Nyt ollaan lähestymässä kriittistä pistettä pelastustoimessa, jonka jälkeen on suuri todennäköisyys kustannusten kasvulle ja sopimuspalokuntatoiminnan tarkoitukselliselle tai tahattomalle hiivuttamiselle”, kannanotossa todetaan.

Ryhmään kuuluvat Pauli Aalto-Setälä (kok.), Harry Harkimo (Liik. Nyt), Hanna Holopainen (vihr.), Petri Huru (ps.), Vesa Kallio (kesk.), Mari Kaunistola (kok.), Timo Mehtälä (kesk.), Laura Meriluoto (vas.), Anders Norrback (rkp.), Mauri Peltokangas (ps.), Jukka Salmi (kd.), Tuula Väätäinen (sd.) ja Paula Werning (sd.)

Teksti: Esa Aalto Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää