Sopimuspalokunnat 7.11.2016

Keikkaa vai kerhoilua – VPK pysyy elossa laajentamalla turvallisuustyötä

Hyvinkää on malliesimerkki hyvinvoivasta VPK:sta. Palokuntalaiset harjoittelivat kattosimulaattorilla lokakuisena iltana.

Hyvinkää on malliesimerkki hyvinvoivasta VPK:sta. Palokuntalaiset harjoittelivat kattosimulaattorilla lokakuisena iltana.

Keskustelu palokuntayhdistysten tehtävästä nyt ja tulevaisuudessa kiteytyy pitkälti yhteen aiheeseen: kuinka tärkeänä sopimuksellinen toiminta nähdään?

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin palokuntajohtaja Petri Jaatinen sanoo, että palokuntayhdistyksen tärkein tehtävä on oman vaikutusalueensa turvallisuuden edistäminen.

”Päätarkoitus ei ole sopimuksen synnyttäminen, vaan oman vaikutusalueen turvallisuuskulttuuri. Se voi olla vapaaehtoistyötä, kuten turvallisuusviestintää, isomman katastrofiavun tarjoamista tai vaikkapa puunkaatoryhmien muodostamista.”

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton SSPL:n toiminnanjohtaja Isto Kujala puolestaan näkee VPK:iden tärkeimmän tehtävän näin:

”Perustetun vapaaehtoisen palokuntayhdistyksen tärkein tehtävä on aloittaa yhteistyö pelastuslaitoksen kanssa, jotta se saa muodostettua palokunnan ja palokuntasopimuksen. Sen jälkeen tärkein tehtävä on huolehtia sopimuspalokuntansa toimintakyvystä.”

Se, millä keinoin vapaaehtoiset sitoutetaan toimintaan ja miten heitä motivoidaan, riippuu siitä, kumpaa näkökulmaa pidetään toiminnan lähtökohtana.

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 8, joka ilmestyy 9. marraskuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

 

Lue lisää