Sopimuspalokunnat 21.2.2016

Mietoisten VPK kiersi tarkastamassa palovaroittimia

Mietoisten VPK:n 112-päivän tempauksessa Jouni Kauppila, Mike Wikstedt, Esa-Pekka Ristimäki ja Vesa Haloila kävivät tarkastamassa Jorma Viljasen kodin palovaroittimet ja asentamassa muutaman uuden.

Mietoisten VPK:n 112-päivän tempauksessa Jouni Kauppila, Mike Wikstedt, Esa-Pekka Ristimäki ja Vesa Haloila kävivät tarkastamassa Jorma Viljasen kodin palovaroittimet ja asentamassa muutaman uuden.

Mietoisten VPK järjesti tavallista erikoisemman tempauksen valtakunnallisena 112-päivänä 11. helmikuuta.

Hälytys-, veteraani- ja naisosaston jäsenet kiersivät pareittain tarkastamassa kiinteistöjen palovaroittimia ja tarvittaessa veloituksetta vaihtamassa sekä paristoja että ilmaisimia. Tapahtuman tavoitteena oli lisätä alueen asukkaiden tietoa paloturvallisuudesta.

Kiinteistöjen omistajat olivat kiitettävästi tarkastaneet palovaroittimiensa toiminnan, mutta siitä huolimatta vapaapalokuntalaiset vaihtoivat satoja paristoja sekä useita kymmeniä varoittimia.

Harva kiinteistönomistaja oli tietoinen, että myös palovaroittimilla on vajaan kymmenen vuoden käyttöikä. Kiinteistöissä olikin huomattava määrä yli-ikäisiä ilmaisimia. Osa kellastuneista varoittimista oli ilman paristoa, koska asukkaiden mukaan laite oli alkanut reagoida jopa normaaliin ruoanvalmistukseen. Toinen syy oli, että vanhan pariston tilalle ei oltu muistettu hankkia uutta.

Palovaroittimien tarkastuksen yhteydessä vapaapalokuntalaiset opastivat ilmaisimien sijoittamisessa ja muistuttivat, että esimerkiksi kodinkoneet voivat olla paloriski.

Kaikki asukkaat eivät olleet tietoisia myöskään siitä, että lain mukaan asuinkerroksissa on oltava yksi varoitin alkavaa 60 neliömetriä kohden. Vaikka joka taloudessa ei ollutkaan riittävää määrää palovaroittimia, lähes jokaisessa kiinteistössä oli ainakin yksi varoitin. Oli myös asuntoja, joissa ilmaisin löytyi jokaisesta huoneesta ja kulkureiteiltä.

Pareittain liikkuneiden vapaaehtoisten lisäksi Mietoisissa kiersi palokuntalaisen täydennysryhmä, joka myös tarvittaessa muun muassa asensi uusia palovaroittimia. Täysin Mietoisten VPK:n tempaustavoite ei täyttynyt, sillä suuresta osallistujajoukosta huolimatta osa kiinteistöistä jäi tarkastamatta.

Palokuntalaiset ovat kuitenkin valmiina pyynnöstä tarkastamaan käymättä jääneiden kiinteistöjen palovaroittimet ja niiden toiminnan.

Teksti: Nina Tila

Kuva: Sari Honkasalo / Vakka-Suomen Sanomat

Lue lisää