Sopimuspalokunnat 26.8.2018

Pääministeri vihki Kiukaisten VPK-aseman – ”Tarvitsemme vahvaa sopimuspalokuntakenttää”

Pääministeri Juha Sipilä katkaisi perinteen mukaisesti palokirveellä letkun. Kai Vainio ja Rami Tuominen avustivat. Vuoroaan odottamassa päällikkö Marko Sainio ja pelastusjohtaja Pekka Tähtinen.

Pääministeri Juha Sipilä katkaisi perinteen mukaisesti palokirveellä letkun. Kai Vainio ja Rami Tuominen avustivat. Vuoroaan odottamassa päällikkö Marko Sainio ja pelastusjohtaja Pekka Tähtinen.

Kiukaisten VPK:n uusi paloasema on talkootyön voimannäyte. Yli 9000 talkootyötunnin jälkeen vietettiin paloaseman arvokkaita vihkiäisiä. Pääministeri Juha Sipilä painotti vihkiäispuheessaan sopimuspalokuntatoiminnan elintärkeää osaa suomalaisessa pelastustoimen järjestelmässä.

”Tarvitsemme vahvaa sopimuspalokuntakenttää, jotta pelastustoimen palvelut voidaan pitää lähellä ihmistä”, pääministeri totesi.

”Se edellyttää myös riittävän tiheää paloasemaverkostoa, jotta avunsaantiaika ei pitene.”

Kiukaisten VPK rakensi itselleen ensimmäisen oman paloaseman. Hieman yli 600 neliön suuruinen asemarakennus tuli talkootyön ansiosta maksamaan 750000 euroa.

”Ykkönen olisi vähintään ollut summan edessä ilman talkootyötä”, palokunnan päällikkö Marko Sainio totesi.

Uuden paloaseman ansiosta Kiukaisten VPK on saanut riveihinsä kymmenkunta uutta jäsentä.

Letkun katkaisijat saivat muiston, vasemmalta pääministeri Juha Sipilä, päällikkö Marko Sainio ja pelastusjohtaja Pekka Tähtinen.

Myös pääministeri Juha Sipilä ihasteli kiukaislaisten talkootyön voimaa.

”Palokuntatoiminnassa on kyse yhteisöllisyydestä. Sen osoittaa tämän Kiukaisten VPK:n paloasemankin rakentaminen.”

Pääministeri muistutti, että pelastustoimen järjestelmä on alun perin kehittynyt sopimuspalokuntatoiminnasta.

”Sopimuspalokuntatoiminnalla säilyy suuri rooli myös tulevaisuudessa. Haasteena on se, että ikääntyvässä Suomessa toimintaan saadaan mukaan nuoria.”

”Monelle VPK-toiminta on ollut jossakin vaiheessa elämää tärkeä osa harrastustoimintaa. Noin miljoona suomalaista on osallistunut VPK-toimintaan”, itsekin lukioikäisenä Puolangalla palokuntatoiminnassa mukana ollut Juha Sipilä sanoi.

Pääministeri painotti myös kansalaisten luottamusta pelastustoimeen.

”Vain yksi prosentti ei tutkimuksen mukaan luota, mutta taitaa olla niin, että tämä prosentti ei luota mihinkään”, Sipilä nauratti vihkiäisvieraita.

”Luottamus on hankittu pelastustoimen järjestelmällisellä työllä ja sen ylläpitäminen vaatii toiminnan jatkuvaa kehittämistä.”

Vihkiäisjuhlassa riitti aihetta hymyyn. Kiukaisten VPK:n päällikkö Marko Sainio (vas.), pääministeri Juha Sipilä, palokunnan puheenjohtaja Kai Vainio, Euran kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Timo Kalli sekä pelastusjohtaja Pekka Tähtinen. Kalli on pitkäaikainen Kiukaisten VPK:n jäsen.

Pääministeri otti myös esille viranomaisyhteistyön tiivistämisen tarpeen ja valmisteilla olevan maakuntauudistuksen.

”Sinne kootaan laaja kirjo yhteiskunnan eri tehtäviä, Näin yhteiskunnan vahvoja varautumisen keskeisiä alueellisia toimijoita.”

”Suomen mallissa varautuminen ja suuronnettomuusvalmius toteutetaan sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen yhteistyöllä. Tässä merkittävänä apuna käytetään sopimuspalokuntia. Se on ainut tapa toteuttaa toiminta taloudellisesti kestävällä tavalla. Ensihoidon koulutus on pelastustoimen henkilöstölle ammatillinen pääoma ja tuo samalla laatua toimintaan. Ensivastetoiminnassa sopimuspalokuntien osaaminen ja käyttö on merkittävää.”

”Kiukaisten VPK on yksi tärkeä lenkki Satakunnan ja Suomen sisäisen turvallisuuden toteuttamisessa. Kun tavoitteena on, että Suomi on maailman turvallisin maa asua, tehdä työtä ja yrittää.”

Teksti ja kuvat: Esa Aalto