Sopimuspalokunnat 9.8.2022
Facebook (17)

Palokunnat esittelevät toimintaansa sopimuspalokuntaviikolla – uusia jäseniä halutaan mukaan erityisesti harvaan asutuilla alueilla

Ensimmäistä kertaa järjestettävällä sopimuspalokuntaviikolla halutaan lisätä kansalaisten tietoisuutta sopimuspalokuntatoiminnasta ja saada ihmiset kiinnostumaan sekä tulemaan mukaan toimintaan.

Viikko perustuu sopimuspalokuntien elinvoimaisuuden kehittäminen harva-alueelle -hankkeeseen ja se järjestetään 22.-28.8. Mukaan on ilmoittautunut yli sata palokuntaa ympäri Suomen ja siihen on mahdollisuus ilmoittautua 11.8. eli tämän viikon torstaihin saakka.

Valtakunnallisen viikon aikana halutaan tuoda esille sopimuspalokuntalaisuutta ja sopimuspalokuntien eri osastojen toimintaa sekä madaltaa kynnystä liittyä sopimuspalokuntaan. Lisäksi sopimuspalokunnat eri puolilla Suomea esittelevät omaa toimintaansa omien resurssiensa mukaisesti. Se voi olla esimerkiksi yleisöille avoimia sopimuspalokunnan harjoituksia tai sopimuspalokunnan toiminnan esittelyä julkisilla paikoilla. Viikon aikana sopimuspalokuntalaisille tarjotaan myös maksuttomia webinaareja työturvallisuudesta, viestinnästä sekä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.

Palosuojelurahaston rahoittaman hankkeen vetovastuu on Jokilaaksojen pelastuslaitoksella ja projektipäällikkö Jenika Ylikauppila kertoo, että viikon tavoitteena on herättää mahdollisimman monessa henkilössä kiinnostusta tulla mukaan palokuntatoimintaan.

”Erityisesti uusia palokuntalaisia tarvitaan harvaan asutuilla alueilla. Haluammekin järjestää viikon nyt syksyn alkaessa, jotta kiinnostuneet pääsevät heti mukaan toimintaan.”

Sopimuspalokuntatoimintaa tehdään tutuksi paitsi toiminnan käytännön esittelyn kautta myös sosiaalisen median avulla. Hankkeessa jaetaan osallistuville palokunnille materiaalia myös some-kanavien hyödyntämistä varten.

”Ennen kuin hanke ensi vuoden tammikuussa päättyy, jaetaan sopimuspalokunnille ja pelastuslaitoksille myös sähköinen opas toiminnan ylläpitämiseksi ja yhteistyömuotojen kehittämiseksi.”

”Toivottavasti sopimuspalokuntaviikko ei jää ainutkertaiseksi, vaan se voidaan järjestää myös jatkossa”, Jenika Ylikauppila toivoo.

Mukana hankkeessa ovat Etelä-Savon pelastuslaitos, Kainuun pelastuslaitos, Keski-Suomen pelastuslaitos, Lapin pelastuslaitos, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Pohjois-Savon pelastuslaitos, Kuntaliitto, Sisäministeriö, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK), Suomen Palopäällystöliitto (SPPL) ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL).

Teksti: Esa Aalto Kuva: Mikko Haikola / Sievin VPK

Lue lisää