Sopimuspalokunnat 15.1.2016

Palokuntalaiset hurahtivat kiihdytysajoon

Kaikki Street Racers -kuljettajat ovat tunteneet toisensa jo vuosia palokuntanuorisotoiminnan kautta.
Kuvassa Jani Mäyrä (vas), Marko Järvensivu, Nuutti Järvensivu, Janne Koskinen ja Heikki Koskinen.

Kaikki Street Racers -kuljettajat ovat tunteneet toisensa jo vuosia palokuntanuorisotoiminnan kautta. Kuvassa Jani Mäyrä (vas), Marko Järvensivu, Nuutti Järvensivu, Janne Koskinen ja Heikki Koskinen.

On kesäinen päivä Lempäälässä. Sääksjärven paloasemalla parveilee joukko tuttuja miehiä pakkailemassa viimeisiä tavaroita kuorma-autoon.

Mutta sitten hälytys keskeyttää toimet: ”Hälytysilmoitus 202B, Lempäälä, tie 3 Helsinkiin päin menevät kaistat, peräänajo.” Kyseessä on melko tavanomainen hälytys tälle asemalle ja se hoidetaan nopeasti rutiinilla.

”No niin. Siellä on joku autoilija kiilannut ohituskaistalla ajaneen moottoripyöräilijän eteen ja se on osunut auton takaosaan. Käydään hoitamassa homma alta pois, niin päästään sinne Alastaroon…”

Street Racers Ry on Lempäälässä vuonna 2011 perustettu yhdistys, jonka piti alun perin keskittyä pelkkään kiihdytysmoottoripyöräilyyn. Nykyään yhdistyksen toiminta on laajentunut myös autourheilun puolelle, mutta kiihdytysajot ovat edelleen isossa osassa.

Kuten palokuntatoiminta, myös kiihdytysajo on enemmänkin elämäntapa kuin harrastus. Kausi alkaa toukokuun loppupuolella ja kestää aina syyskuuhun asti.

Street Racers -kilpatallissa kaudella 2015 kilpailivat Marko Järvensivu, Nuutti Järvensivu, Heikki Koskinen ja Janne Koskinen. Millään sattuman kaupalla tämä porukka ei kilpaile samassa tallissa, sillä kaikki kuljettajat kuuluvat palokuntaan ja ovat tunteneet toisensa jo vuosia palokuntanuorisotoiminnan kautta.

Myös tallin pitkäaikainen taustavaikuttaja, monitoimimies ja manageri Jani Mäyrä on samaa porukkaa. Marko ja poikansa Nuutti kuuluvat Kangasalan VPK:hon, Heikki, Jani ja Janne taas Sääksjärven VPK:hon.

”Tallina tavoitteemme on pyrkiä madaltamaan kilpailuihin lähtemisen kynnystä jakamalla vuosien mittaan kertynyttä tietotaitoa eteenpäin ja auttamaan uusia lajista kiinnostuneita sisään hommaan”, kertaa Janne paria ensimmäistä vuottaan lajin parissa.

”Onneksi varikolla on hyvä meininki ja tallit auttavat toisiaan. Ainoastaan radalla sitten ollaan oikeasti toistemme vihollisia. Tuo ajaminen on kuitenkin todella henkilökohtaista, niin voitto kuin häviökin, koska vain toinen kahdesta kuskista pääsee jatkoon. Silti kuskien kesken on hyvä yhteishenki ja melkeinpä kaikki tuntevat toisensa tuolla kisoissa”, lisää Marko.

Street Racers ry:n yksi päätavoitteista on siis saada uusia harrastajia, varsinkin nuoria, moottoriurheilun pariin. Tällä tähdätään myös turvallisempaan tieliikenteeseen.

”Kun radalla pääsee päästämään turhat höyryt pois ja ajamaan sen mitä vehkeet todella kulkee, niin ei siellä kadulla enää edes tee mieli ajaa ylinopeutta. Tarpeeksi kun saa ajaa sitä täysilläajoa, niin sitä oppii kummasti arvostamaan kiireettömyyttä siellä arkiliikenteessä”, toteaa Marko.

Turvallisuus ennen kaikkea

Moni pitää moottoriurheilua ja varsinkin moottoripyöräilyä vaarallisena. Kilpailuissa vaarallisin paikka taitaa olla varikkoalue, jossa ihmisiä saattaa suurimmissa kilpailuissa olla kymmeniätuhansia ja paljon liikennettä.

”Turvallisuus on ollut meillä tallissa aina ykkösprioriteetti ja siitä emme ole ikinä poikenneet. Olemme luoneet omat käytäntömme tallin sisällä, ja niitä jokainen myös täsmällisesti noudattaa. Ei tässä kuitenkaan miksikään lapsenvahdiksi kukaan toiselle ala, mutta kun asioista on yhdessä sovittu, on jokainen niistä kiinni pitänyt ja tulee myös pitämään”, linjaa Janne.

”Harmittavasti välillä järjestäjät eivät halua muuttaa vanhoja toimintatapojaan, vedoten muun muassa siihen, ettei ennenkään mitään ole sattunut. Se on ikävää, että odotetaan aina sitä vahinkoa ensin, ennen kuin puutteita halutaan korjata. Vasta kun on pakko näyttää, että asioihin reagoidaan, niin tapahtuu jotain. Tämä tuntuu olevan valitettavasti trendi myös ihan muuallakin liikenteessä”, lisää Janne.

Street Racersien edesottamuksia voi parhaiten reaaliaikaisesti seurata somen kautta: Facebookista, Youtubesta, Twitteristä ja Instagramista. Kisatunnelmaan ja vauhdin hurmaan pääsee parhaiten mukaan kuitenkin vain tulemalla paikan päälle seuraamaan kuskeja ja pyöriä. Lisää tietoa, mm. tulevan kauden tapahtumia ja kisakalenteri löytyvät jo osoitteesta www.streetracers.fi

Teksti: Street Racers ry

Kuva: Pasi Uponen

Lue lisää