Sopimuspalokunnat 15.9.2017

Palokuntanuorille harvinaista oppia Meriturvassa

Harjoituspaikat ovat valtakunnan kärkitasoa.

Harjoituspaikat ovat valtakunnan kärkitasoa.

Salon seudun palokuntanuoret pääsivät mukaan ennennäkemättömän suureen yhteisharjoitukseen Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskukseen Meriturvaan elokuun lopulla.

Suomusjärven VPK järjesti alueen muiden palokuntien tukemana ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen merkittävällä kalustotuella nuorille yhteisharjoituksen 28. elokuuta.

Nuoret sammutusrasteilla.

Suomusjärven VPK sai tapahtuman järjestämiseen myös merkittävästi tukea Leader-ryhmä Ykkösakselin kautta haetulla tuella ELY-keskukselta sekä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

Tapahtuma oli järjestetty Meriturvan Lohjan ja Kirkkonummen toimipisteisiin. Harjoituspaikat ovat valtakunnan kärkitasoa, sillä niissä harjoittelevat Rajavartiolaitoksen pintapelastajatkin. Päivä koostui kolmesta osiosta: sammutusrastit, vesipelastusrastit ja pelastautuminen vedestä.

Palopuolen rasteilla oli erilaisia sovellettuja harjoitteita, joissa nuorten aiemmin oppimia taitoja koeteltiin sammutusyksikkönä toimimisessa. Kirkkonummen Upinniemen harjoituskentällä nuoret pääsivät harjoittelemaan sammutusvaahdon käyttöä. Tällainen harjoittelu ei ole käytännön syistä edes mahdollista monissa paikoissa.

Vinssillä ylös

Toimintaa ryhmässä testattiin myös kahdessa eri sammutustehtävässä palosimulaattoriin, joka esitti laiturissa olevaa laivaa. Tunnelma nostettiin lämpöelementein reiluun neljäänkymmeneen asteeseen.

Helikopterisimulaattorilla ylös.

Vesipelastuksen rasteilla nuoret saivat pintapelastuspukuihin pukeutuneina kokeilla pelastamista pintapelastuslaudalla ja veneestä käsin. Lisäksi he saivat itse vinssata matkustajalaivan pelastusveneen veteen ja ajaa sillä merimerkkien mukaisen radan.

Vedestä pelastautumisen harjoitteissa palokuntanuoret saivat kokeamaailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen helikopterisimulaattorin, joka vinssasi jokaisen evakuointiliukurataa pitkin pelastuslautalle siirtyneen. Allasharjoitteissa nuoret pääsivät pelastautumaan erilaisiin aluksiin ja pelastuslautoille hypättyään korkealta, kuin laivan kannelta veteen ja kiivettyään verkkoa pitkin ylös laidalle. Oman piristävän mausteensa näihin uintiponnistuksiin toi tuulikone vesisumuineen.

Paluumatkalla nuorten kommentit päivän tapahtumista korostivat yhdessä saatuja iloisia kokemuksia ja elämyksiä sekä onnistumisen riemua. Salon alueen palokuntien nuoriso-osastoissa on syyskausi käynnistymässä, ja uusia nuoria otetaan ilolla vastaan.

Olli-Veikka Fagerholm peukuttaa kiitokset hankkeen tukijoille.

Palokuntanuorissa Salon seudulla on tällä hetkellä virkeää toimintaa. Vuoden mittaan palokuntaleirien lisäksi nuoret kilpailevat yhdessä kaluston käsittelytaidoissa ja sählyssä, mutta myös discoilevat ja verkostoituvat elokuvaillan merkeissä.

 

 

Teksti: Antti Riepponen

Kuvat: Katariina Liehu (Kiikalan VPK), Antti Riepponen (Somerniemen VPK)