Sopimuspalokunnat 7.8.2019

Palokuntanuorille oppia perusselvityksestä alkusammutustiedustelulla

Palovaara 2019 -leirille osallistui yhteensä noin 140 nuorta ja 60 toimihenkilöä Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Savosta.

Palovaara 2019 -leirille osallistui yhteensä noin 140 nuorta ja 60 toimihenkilöä Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Savosta.

Itä-Suomen palokuntanuorten Palovaara 2019-kesäleirillä raikui lukuisia kertoja käsky: ”Perusselvitys alkusammutustiedustelulla!”

Sammutusmenetelmää harjoiteltiin ensimmäistä kertaa leiriolosuhteissa järjestetyllä sopimushenkilöstön pelastustoiminnan peruskurssilla. Harjoituspaikkana toimi Rautavaaran kunnan vanha koulurakennus.

Yksi kurssilaisista oli Mikkelin VPK:n Marcus Kousa. 17-vuotias Kousa on ollut palokunnassa yli kuusi vuotta.

Marcus Kousa pitää alkusammutustiedustelua letkuselvitystä nopeampana ja kevyempänä mallina.

”Tämä on hyvä malli, jos on pienempiä paloja. Ei välttämättä tarvitse vetää letkuja kauempana olevaan kohteeseen. On nopeampaa ottaa käsisammuttimet mukaan ja lähteä tiedustelemaan mikä on homman nimi. Elleivät käsisammuttimet riitä, niin otetaan vesi käyttöön”, Kousa totesi.

Hän piti pelastustoiminnan peruskurssia tiiviinä koulutuspakettina.

”Kovin paljon uutta asiaa ei tullut eteen, mutta kurssilla saa perustaitoja ja yleiskatsauksen, mihin tehtäviin voi joutua”, Kousa sanoi.

Nopeammin kohteessa

Leiripäällikkönä toimi Marko Hassinen. Hän on Pohjois-Savon pelastusalan liiton nuorisotyönohjaaja ja työskentelee erikoistutkijana Pelastusopistolla.

Hassisen mukaan viime vuonna virallistettu perusselvitys alkusammutustiedustelulla on otettu hyvin vastaan.

Marko Hassisen mukaan vaahto- tai jauhesammuttimella saadaan tehtyä tulipalossa nopea pelastustoimen alkuisku.

”Pitkän linjan operatiivinen henkilöstö on antanut siitä ja muista täydentävistä sammutusmenetelmistä hyvää palautetta. Lähtökohtana on ollut nopeuttaa tehokasta pelastustoiminnan aloittamista. Ollaan vähän nopeammin kohteessa, kun ei ole sitä letkun vetämistä joka kerta”, Hassinen sanoi.

”Tilastojen mukaan suuri osa tulipaloista sammutetaan tänä päivänä alkusammuttimilla. Se säästää kaluston huoltoa ja kuormittaa vähemmän henkilöstöä. Myös riski letkurikoille ja niistä aiheutuville vesivahingoille vähenee”, Hassinen kertoi.

Palovaara 2019 -leiri järjestettiin 30.6 – 6.7. Pohjois-Savossa Rautavaaralla. Leirille osallistui yhteensä noin 140 nuorta ja 60 toimihenkilöä Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Savosta.

Nuorisopalokuntalaiset Aaro Lundqvist, Joonas Jaukka, Marcus Kousa, Janne Multanen ja Nenna Pietiäinen harjoittelivat Rautavaaralla perusselvitystä alkusammutustiedustelulla.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää