Sopimuspalokunnat 25.11.2019

Palokuntanuorten toimintavuorokaudessa kovia keikkoja öljyntorjunnasta sortumaonnettomuuteen

Yhteensä yksiköt ajoivat vuorokauden aikana 34 erillistä hälytystehtävää, joista osa oli vaativia, osa perustehtäviä, vaihdellen öljyntorjunnasta simuloituihin pintapelastustehtäviin sekä suureen sortumaonnettomuuteen.

Yhteensä yksiköt ajoivat vuorokauden aikana 34 erillistä hälytystehtävää, joista osa oli vaativia, osa perustehtäviä, vaihdellen öljyntorjunnasta simuloituihin pintapelastustehtäviin sekä suureen sortumaonnettomuuteen.

Vuorokausi pelastajan tai ensihoitajan saappaissa? Kyllä! Kyseessä oli Espoon Palokunnat Ry:n eli EPEB:n nuorisotyön järjestämä vuotuinen nuorten toimintavuorokausiharjoitus 12-13. lokakuuta.

Harjoituksen kirjavahvuus oli 144 henkilöä. Liikkeellä oli 11 pelastus- ja 2 ensihoitoyksikköä. Harjoituksen asemapaikkana toimi Kauniaisten Svenska skolcentrum, jossa yksiköt yöpyivät ja ruokailivat sekä seurustelivat muiden yksiköiden kanssa menneistä hälytyksistä ja ehkä myös spekuloivat, mitä mahtaisi vielä olla tulossa, ja niitä olikin tulossa.

Yhteensä yksiköt ajoivat vuorokauden aikana 34 erillistä hälytystehtävää, joista osa oli vaativia, osa perustehtäviä, vaihdellen öljyntorjunnasta simuloituihin pintapelastustehtäviin sekä suureen sortumaonnettomuuteen yön aikana.

Teema korkeanpaikan työskentely

Yhteinen asemapaikka on tuonut mukanaan paljon hyvää, muun muassa vapaa-ajan viettoa muiden kuin oman palokunnan nuorten kanssa. Lisäksi Espoon palokuntanaiset pystyvät loihtimaan ruoan koulukeskuksen opetuskeittiössä vaivattomasti. Jo palokuntanuorena tehty yhteistyö eri palokuntien kanssa kantaa varmasti tärkeää hedelmää hälytysosastossa toimimiseen, sekä kehittää yhteistyötä eri palokuntien välillä tulevaisuudessa.

Toimintaharjoituksen teemana oli korkeanpaikantyöskentely.

Nyt käytössä ollutta yhteistä asemapaikkaa kokeiltiin ensimmäistä kertaa noin 10 vuotta sitten, jonka jälkeen nuoret eivät omille asemille juurikaan ole kaivanneet, vaan haluavat olla yhdessä myös muista palokunnista tulevien nuorten kanssa.

Tämän vuoden toimintaharjoituksen teemana oli korkeanpaikantyöskentely. Nuoret pääsivät vuorokoulutuksenomaisesti harjoittelemaan laskeutumista oman yksikkönsä kanssa, sekä tutustumaan köysityöskentelyyn kouluttajien ohjauksella. Harjoituksen palautteen perusteella tämä oli nuorille yhtä upea juttu kuin yön kovimmat keikat.

Tuki on tärkeää

Kymmenet vastuuhenkilöt ovat valmistelleet harjoitusta koko vuoden ajan. EPEB:n nuorisotyö on järjestänyt harjoituksen tässä muodossa jo lähes kymmenen vuoden ajan, osallistujamäärän noustessa vuosi vuodelta. Tärkeänä osana harjoituksen mahdollistamista onkin ollut Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tuki harjoitukselle sekä yrityselämän arvostus toimintaa kohtaan. Sitä kautta on saatu niin kalustoa kuin tilojakin harjoituksen käyttöön.

Yön aikana koettiin myös sortumaonnettomuus.

Vuoden tärkeimmät yhteistyökumppanit harjoituksen onnistumiselle olivat erityisesti kouluttajien sekä järjestäjien työnantajat, jotka antoivat tuen harjoituksen valmistautumiseen ja toteuttamiseen. Erityiskiitokset niin kaluston, sekä harjoituksen tilojen osalta ansaitsevat Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Helsingin seudun sairaankuljetus, Kauniaisten ja Espoon kaupungit sekä tietenkin naapuriyhteistyön muodossa Vantaan pelastusalan yhdistyksen palokunnat.

Teksti ja kuvat: Miia Savilampi

Lue lisää