Sopimuspalokunnat 6.5.2019

Palokuntien Suomen-mestaruus jälleen Anjalan VPK:lle

Anjalan VPK:n voitokas joukkue. Ylärivissä vasemmalta: Tuukka Ahtiainen, Mika Jonsson, Janne Nieminen, Tommi Sihvola. Alhaalla vasemmalta: Jani Leonen ja Miikka Leinonen.

Anjalan VPK:n voitokas joukkue. Ylärivissä vasemmalta: Tuukka Ahtiainen, Mika Jonsson, Janne Nieminen, Tommi Sihvola. Alhaalla vasemmalta: Jani Leonen ja Miikka Leinonen.

Anjalan VPK Kouvolasta voitti Jehu-maljan palokuntien Suomen-mestaruuskilpailussa, joka käytiin viime lauantaina Pelastusopistolla Kuopiossa. Voitto tuli Anjalan VPK:lle jo neljännen kerran peräkkäin. Anjala on pitänyt Jehu-maljaa hallussaan vuodesta 2016, ja voittanut kilpailun yhteensä kymmenen kertaa.

Anjala voitti yleisen sarjan kokonaiskilpailun. Toinen oli Naantalin VPK, kolmas Kotkan VPK, neljäs Helsingin VPK ja viides Savion VPK Keravalta.

Taitokilpailun paras joukkue oli Anjalan VPK. Kalustokilpailun voittaja oli Naantalin VPK. Paras yksikönjohtaja oli Miikka Leinonen Anjalan VPK:sta. Joukkuetietokilpailun paras oli Anjalan VPK. Henkilökohtaisen tietokilpailun paras oli Anjalan VPK:n Janne Nieminen.

Veteraanisarjan voitti Jämsänkosken VPK, toinen oli Anjalan VPK ja kolmas oli Tirilän VPK.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 32 yleisen sarjan ja seitsemän veteraanisarjan joukkuetta vapaaehtoispalokunnista ympäri Suomea. Kilpailun tämänvuotinen teemana oli pelastusryhmän ensitoimenpiteisiin kuuluvat selvitykset sammutustehtävissä ja täydentävät sammutusmenetelmät.

Suomen Palopäällystöliiton organisoimien kilpailujen järjestelyvastuu oli Pelastusopistolla. Kilpailujen suojelija oli eduskunnan tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kilpailu vuodesta 1952 lähtien

Palokuntien Suomenmestaruudesta ja kilpailun pääpalkinnosta Jehu-maljasta on kilpailtu jo vuodesta 1952 lähtien. Kilpailu jakautuu kolmeen osaan: tietokilpailuun, taitokilpailuun ja kalustokilpailuun. Tietokilpailussa mitataan kilpailuyksikön jäsenen tiedollista osaamista. Taitokilpailussa arvioidaan kilpailuyksikön taidollista osaamista. Kalustokilpailussa mitataan yksikön tiedollista ja taidollista kokonaisosaamista hälytyksenomaisessa tehtävässä.

Kilpailuyksikkö, jolla on suurin yhteenlaskettu pistemäärä kolmen eri osakilpailun jälkeen, palkitaan kiertopalkinnolla Jehu-maljalla. Vuodesta 2007 kilpailussa on ollut mukana myös veteraanisarja, jonka kilpailu koostuu kalustokilpailusta.

Kilpailun tarkoituksena on kohottaa ja edistää palokuntien tietoja ja taitoja todellisten hälytystehtävien varalle kilpailusuorituksiin valmistautumalla. Tavoite on, että kilpailun voittamiseen tarvitaan sekä tietoa että taitoa yhdistettynä ripeään suoritukseen.

Kilpailutapahtumaan ottaa vuosittain osaa noin 40 palokuntaa ja 250 kilpailijaa sekä lähes 200 järjestelytehtävissä toimivaa. Joukon suuruus ja tiivis palokuntahenki on osoitus Palokuntien Suomenmestaruus- ja Jehumalja-kilpailuiden arvokkaista perinteistä ja kilpailun nykypäivän haasteista ja vaativuudesta

Ensi vuonna kilpailu järjestetään yhteistyössä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa.

Lähde: Pelastusopisto ja Suomen Palopäällystöliitto

Kuva: Jyri Nousiainen

Lue lisää