Sopimuspalokunnat 30.9.2016

Savukosken VPK tuntee metsät ja erämaat

Lapin laajoilla selkosilla pelastuslaitos elää haastavassa toimintaympäristössä.

Lapin laajoilla selkosilla pelastuslaitos elää haastavassa toimintaympäristössä.

Lapissa olosuhteet pelastustoimintaan ovat tavallista haastavammat välimatkojen, maaston ja sääolojen takia. Tiettömien teiden taa mennään mönkijällä tai moottorikelkalla joskus nollanäkyvyydessä tai paukkupakkasilla. Savukosken VPK:n päällikön Juha Savukosken mukaan Urho Kekkosen kansallispuistossa vaeltajien turvallisuus on siirtynyt pääosin pelastustoimesta vastaaville.

”Puiston henkilökuntaa ja Rajavartioston toimintaa Savukosken kunnan pohjoisosissa on supistettu. Enää emme voi pelastustoiminnassa tukeutua näihin organisaatioihin. Tehtävien vaikeusaste on yleensä suurimmillaan silloin, kun pelastushelikopterit eivät pysty toimimaan.”

Savukosken VPK on varautunut lisääntyneisiin erämaatehtäviin tutustumalla alueeseen sekä kouluttautumalla omatoimisesti. Paikallistuntemus on ensiarvoista eikä paikannustekniikkaan saa luottaa liikaa. Maastopelastamisen lisäksi Savukosken VPK:n vahvuuksiin kuuluvat maastopalot ja kulotukset. VPK on suorittanut metsänhoitoyhdistyksen työmailla kulotuksia 240 hehtaaria 25 viime vuoden aikana. Vastaavana aikana oman kunnan alueella on sammutettu metsäpaloja noin 85 hehtaarin alalla.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto. Katso myös kuvagalleria alla.

Lue lisää Pelastustiedosta 7/2016, joka ilmestyy 5. lokakuuta.

Lue lisää