Sopimuspalokunnat 3.9.2015

SSPL: Sopimuspalokunnat kantavat vastuuta viranomaisten rinnalla

Toiminnanjohtaja Isto Kujala muistuttaa, että sopimuspalokunnat tekevät   yhteiskunnan eteen paljon arvokasta työtä, jonka ne rahoittavat omasta pussistaan.

Toiminnanjohtaja Isto Kujala muistuttaa, että sopimuspalokunnat tekevät yhteiskunnan eteen paljon arvokasta työtä, jonka ne rahoittavat omasta pussistaan.

Sopimuspalokuntina toimivat vapaaehtoiset palokunnat hoitavat päivittäin pelastustehtäviä, jotka tehdään pelastusviranomaisten johtamana.

”On harmillisella tavalla harhaanjohtavaa väittää sopimuspalokuntien pelkästään auttavan viranomaisia, huomauttaa Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala. Hän viittaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin viestintään Kokonaisturvallisuuden messuilla.

Palokuntajohtaja Petri Jaatinen muistuttaa, että kokonaisturvallisuudesta puhuttaessa on syytä kantaa huolta siinä toimivista kaikista vapaaehtoisista ja heidän riittävyydestään ja innokkuudestaan olla mukana toiminnassa.

”Sopimuspalokunnissa toimitaan erilaisin periaattein eikä kansainvälisenkään arvioinnin mukaan esimerkiksi rahallisen korvauksen saavaa puolivakinaista palokuntalaista voida pitää vapaaehtoisena.”

”Pelastuslaitoksen kanssa sopimuksen tehnyt palokunta toimii loppujen lopuksi myös vapaaehtoispohjalta”, Jaatinen sanoo.

Isto Kujala muistuttaa, että sopimuspalokunnan toiminta perustuu vapaaehtoisiin, jotka sitoutuvat tehtäviinsä huomattavasti tavanomaista harrastajaa vahvemmin.

”Tämä on välttämätöntä, koska sopimuspalokuntien tulee kyetä varmaan ja ripeään 24/365-valmiuteen ja valtaosan niistä jopa jatkuvaan 5 minuutin lähtövalmiuteen. Hälytystehtävissä sopimuspalokuntalaisen täytyy osata toimia ammattimaisin ottein.”

”Pelastustoiminta on viranomaisten vastuulla, mutta 90 prosenttia maastamme on aluetta, jossa sopimuspalokunnat huolehtivat käytännössä pelastustoimen ensilähdöstä. Vuonna 2014 paloauto lähti 83229 kertaa hälytystehtävään sopimuspalokunnan paloasemalta. Yleensä sopimuspalokunta huolehtii vastuualueellaan yksin käytännön pelastustoimista. Vain suurimmissa taajamissa sopimuspalokunnat tukevat ammattipalokuntien toimintaa esimerkiksi suurissa onnettomuuksissa ja päällekkäisissä tehtävissä.”

SSPL arvostaa Kujalan mukaan kaikkea vapaaehtoista toimintaa.

”Vapaaehtoiset palokunnat ovat tehneet kuitenkin pelastustoimen viranomaisten kanssa sopimukset tehtävistä, joissa palokuntalainen ei voi toimia kiireettä, valikoiden ja vain vapaa-ajallaan. Sen vuoksi on hyvä muistaa, miksi puhutaan sopimuspalokunnista ja mitä niiden kantama vastuu mukaan sitoutuneilta sopimuspalokuntalaisilta vaatii, Kujala korostaa.

Kokonaisturvallisuus 2015 -messut avataan huomenna Tampereella ja ne kestävät sunnuntaihin saakka.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää