Sopimuspalokunnat 16.9.2022

Ukrainalaiset lapset mukana hyvässä harrastuksessa Kirkkonummen VPK:ssa – ”avosylin otamme vastaan myös tukea”

Harjoituksessa tutustuttiin vesipostiin Sabina Holopaisen johdolla. Pienemmille ukrainalaisille palokuntalaisille ei ole toistaiseksi tarjota kunnollisia suojavarusteita.

Harjoituksessa tutustuttiin vesipostiin Sabina Holopaisen johdolla. Pienemmille ukrainalaisille palokuntalaisille ei ole toistaiseksi tarjota kunnollisia suojavarusteita.

Kirkkonummen VPK:n eli Kyrkslätt FBK:n nuoriso-osaston harjoituksissa on iloinen hyörinä. Yhteisen hyvän harrastuksen äärellä ovat myös Kirkkonummella asuvat ukrainalaiset lapset ja nuoret.

”Uudenmaan Johanniitat ottivat kesällä yhteyttä ja kysyivät, voisivatko paikkakunnalla asuvat ukrainalaiset lapset ja nuoret tulla mukaan palokuntatoimintaan. Kun kysyttiin, otin haasteen vastaan”, nuorisojohtaja Sabina Holopainen kertoo.

Kesän jälkeen torstaina pidettäviin harjoituksiin tuli reilut kymmenkunta lasta, joista valtaosa jatkaa edelleen mukana toiminnassa.

”Toivottavasti myös alueen muut palokunnat voivat tarjota heille mahdollisuuden osallistua toimintaa, jos heitä haluaisi muihin palokuntiin mennä.”

”Me haluamme omalla esimerkillämme osoittaa, ettei tämä ei ole vaikeaa. Jos on halua, niin aina löytyvät ratkaisut”, Holopainen sanoo.

Korona-ajan jälkeen myös Kirkkonummen VPK:n harjoituksissa on ollut vähemmän nuoria, joten siihen tilanteeseen sopi ukrainalaisten tulla mukaan.

Toni Lintunen teki harjoitusohjelman nuorille. Ukrainalaiset ja suomalaiset nuoret saman harjoituksen äärellä. Tulkkipoika (vas.) kääntää venäjäksi.

”Pääasia, että on nuoria mukana hyvässä harrastuksessa. Olen tyytyväinen, jos he saavat tästä iloa elämäänsä ja oppivat myös tärkeitä turvallisuustaitoja.”

Kommunikointi hoidetaan paitsi elekielellä ja yksinkertaisesti havainnollistaen, myös tulkkauksen avulla. Palokunnassa on mukana virolaistaustainen nuori Daniel, joka osaa venäjää ja pystyy tulkkaamaan suomeksi.

Harjoituksia vetävät yhdessä Sabina Holopaisen kanssa varajohtajat Toni Lintunen ja Kasper Nylund. He ovat itsekin nuoriso-osaston kasvatteja ja mukana nyt hälytysosastossa. Lintunen on laatinut harjoitusohjelman, jossa nuorien kanssa opetellaan muun muassa letkun käsittelyä ja pakkaamista, solmuja ja viimeksi käytiin läpi vesiasemia. Leikkiäkään ei unohdeta.

Letkunkäsittelyä harjoitellaan. Myös pienemmät tarvitsevat kunnolliset suojavarusteet.

”Syksyllä on myös kilpailuviikonloppu Pohjassa ja lokakuussa pidetään 24h -harjoitus, jolloin yövytään paloasemalla. Myös siihen ukrainalaiset nuoretkin voivat halutessaan osallistua.”

Taloudellisesti uusien nuorten kouluttaminen palokunnassa on haasteellista ja Sabina Holopainen kertoo, että suojavarusteita ei ole riittänyt kaikille. Pienemmiltä palokuntalaisilta sellaiset puuttuvat. Yhden palokuntalaisen suojavarusteisiin kypärän kanssa tarvittaisiin 250 euroa. Johanniitat ovat avustaneet ukrainalaisia saappaiden hankinnassa.

”Rahaa ei ole koskaan liikaa, mutta se ei saa olla ongelma. Toki otamme mielellämme avosylin avustuksia vastaan, jotta voimme keskittyä tekemään itse varsinaista toimintaa eli tarjoamaan nuorille mahdollisuuden hyvään harrastukseen.”

Teksti ja kuvat: Esa Aalto

Lue lisää