Sopimuspalokunnat 30.7.2019

Video: Paloautoharrastajat rakensivat autonäyttelyn Parikkalaan – vanhin paloauto oli vuoden 1926 Buick

Parikkalan VPK:n kesäkuun lopulla järjestämä vanhojen paloautojen näyttely oli yleisömenestys.

Pienen eteläkarjalaisen kylän halki torille sireenit soiden ajaneet paloautot olivat etenkin perheiden pienimpien mieleen. Silmät innosta hehkuen tulevat palokuntalaiset kiipesivät paloautoihin, joita näyttelyyn tuoneet harrastajat heille auliisti esittelivät.

Järjestäjien arvion mukaan näyttelyyn tutustui päivän mittaan noin 500 kävijää.

Idea  vanhojen paloautojen näyttelystä Parikkalassa syntyi VPK:n omasta, vuoden 1959 vuosimallia olevasta Land Rover -maastopaloautosta.

Puolitoistavuotias Aleksi oli yhtä hymyä päästessään paloauton penkille.

”Meillä on palokunnalla tukiosasto, jossa on mukana vähän iäkkäämpiä miehiä. He kunnostivat maastopaloauton entiselleen. Siitä  syntyi ajatus sen esittelemisestä yleisölle. Saman tien päätettiin haalia näyttelyyn ajokkeja enemmänkin”, VPK:n päällikkö Esa Neuvonen kertoi.

Näytteille saatiin kaikkiaan 14 vanhaa paloautoa. Näyttelyn Nestori oli vuoden 1926 mallin Buick, joka on aikoinaan toiminut Enso-Gutzeitin Kaukopään tehtaiden paloautona Imatralla. Nuorimmat autot olivat 1980-luvulta.

Moni palokunta joutunut luopumaan autoistaan

Näyttely sujui hyvin ja yllätyksittä, mutta vanhojen autojen haaliminen siihen oli Neuvosen mukaan työlästä.

”Kaikkein vanhimpia museoautoja on  hankala ajaa pitkiä matkoja. Ne pitäisi kuljettaa paikalle laveteilla, eikä vapaapalokunnilla ole siihen varaa. Moni palokunta on myös joutunut luopumaan vanhoista autoistaan tilanpuutteen vuoksi.”

Näyttelyn Nestori oli vm. 1926 Buick, joka oli aikoinaan Enso Gutzeitin Kaukopään tehtaiden tehdaspalokunnan käytössä.

Neuvonen toivookin, että pelastuslaitokset tukisivat palokuntia myös tällaisessa harrastustoiminnassa, joka on  eduksi alan imagolle yleensäkin.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen lahjoittama paloauto on ”vasta” 38-vuotias. Kuopion VPK:n käytöstä se poistui vasta helmikuussa tänä vuonna.

Pohjois-Savosta näyttelyssä olikin tästä hyvä esimerkki. Pelastuslaitos lahjoitti käytöstä poistetun Kuopion VPK:n käytössä olleen 38-vuotiaan paloauton tänä vuonna perustetulle Pohjois-Savon Paloautoharrastajille.

Nimestään huolimatta yhdistys toimii koko maassa. Se toimii muun muassa vanhojen palo- ja pelastusautojen sekä ambulanssien harrastajien yhdyssiteenä.

”Jäseniä uudessa yhdistyksessä  on vasta 25, mutta uudet ovat tervetulleita”, yhdistyksen puheenjohtaja Risto Pennanen sanoo.

Ensimmäisen näyttelyn rohkaisemana Neuvonen lupaa, että tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna.

Tulevia vapaapalokuntalaisia, ehkä. Juho Kosonen, 8, (vas.) ja Veikko Neuvonen, 7, 93-vuotiaan paloautovanhuksen etupenkillä.

”Vähän meille jäi tapahtumasta hyvän mielen lisäksi käteenkin, vaikka pääsymaksua emme perineetkään. Makkaran ja muikun  myynnillä tuli sen verran tuottoa, että se innostaa jatkamaan.”

Teksti ja kuvat: Launo Päivätie

Lue lisää