Sopimuspalokunnat 8.8.2016

Virheetön suoritus Turunmaan tytöiltä vie kohti CTIF-kisoja

Tytöt menestyivät CTIF-palokuntakilpailussa.

Tytöt menestyivät CTIF-palokuntakilpailussa.

Kymmenen tytön joukkue kiri kärkisijoille kansallisessa CTIF-palokuntakilpailussa viime lauantaina Taivassalossa. Joukkue oli koostettu Åbolands Brandkårsförbund -liittoon kuuluvien Korppoon ja Paraisten VPK:n jäsenistä kisoja edeltävänä iltana.

”Olimme kyllä harjoitelleet muutamia kertoja, mutta yksi tytöistä loukkantui, ja jouduimme edeltävänä iltana muuttelemaan paikkajärjestyksiä”, kertoo valmentaja Camilla Rautanen.

ctif3

Vapaaehtoispalokunnille tarkoitetussa kilpailussa karsittiin osallistujat vuonna 2017 järjestettävään kansainväliseen CTIF-kilpailuun Itävallan Villachiin. Nuortensarjan voitti Kaarinan-Herralan VPK, tyttöjoukkue Korppoo-Parainen tuli toiseksi.

”Minulla on sellaisia tyttöjä mukana, jotka ovat tosi innostuneita ja olleet pitkään palokunnassa. On ehkä vähän poikkeuksellista, että löytyy niin monta tyttöä”, Rautanen sanoo.

Poikkeuksellisen suorituksesta teki myös se, että se oli täysin virheetön.

”Paitsi että kilpailussa katsotaan nuorten ikää ja lasketaan aikaa, katsotaan myös virheitä. Eli virhepisteiden laskeminen on aika iso juttu. Meidän tytöt suorittivat sen ihan ilman virheitä.”

Joukkueen keski-ikä oli 15 vuotta, nuorin jäsen täyttää syksyllä 11.

”Ulkomailla syntyy ystävyyssuhteita”

Kilpailun järjestäneen Taivassalon VPK:n päällikkö Timo Koski kertoo, että kilpailu keräsi noin satapäisen yleisön. Hän huomauttaa, että Taivassalon joukkueita tosin vaivasi turha vieraskoreus, sillä isäntä-VPK ei juhlinut kärkisijoilla.

Koski katsoo, että kilpailuun voisi osallistua enemmänkin palokuntia.

”Kilpailu ei ole oikein lyönyt läpi itseään. Onko nykysuuntaus sitten, että mihinkään ei riitä porukkaa”, hän pohtii.

ctif1

Kosken mukaan CTIF-kilpailut ovat oikeastaan ainoa tapa kisata ulkomailla. Hänen mielestään toiminta on tärkeää paitsi palokuntien osaamisen, myös verkostoitumisen kannalta.

”Tosiasia on se, että siellä syntyy tuttavuus- ja ystävyyssuhteita. Meilläkin on Pohjois-Saksassa ystävyyspalokunta.”

”Ja jos olympiahengessä käydään palokuntakilpailuja, ja on tuhansia osanottajia stadion täynnä sekä korviahuumaava meteli, niin kyllä se tuo määrätynlaisen, karvoja nostattavan tunteen”, hän sanailee.

Kilpailut ja niihin valmistautuminen kehittävät palokuntia. Esimerkiksi Taivassalossa kilpailuja varten harjoiteltiin koko kevät ja kesä.

”Jos kilpailussa kolmen aikaan herätetään ja viedään kentälle, homman pitäisi luonnistua ihan samalla tavalla kuin hälytystehtävässä.”

Naisten A-sarjan voitti Nummelan VPK, samoin miesten A-sarjan. Miesten B-sarjan puolestaan voitti Nurmon VPK. Sadan metrin estekilpailun voitti Samuli Henriksson Taivassalon VPK:sta.

CTIF on maailmanlaajuinen palo- ja pelastusalan järjestö, joka perustettiin Pariisissa vuonna 1900 kannustamaan ja edistämään palomiesten ja palo- ja pelastusalan asiantuntijoiden kansainvälistä yhteistyötä.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Tapio Kantonen

Lue lisää