Sopimuspalokunnat 18.9.2024

VPK toimii: Voittoisa kotkalainen

Palokuntasopimuksen mukaisesti ensimmäinen yksikkö lähtee tallista seitsemässä minuutissa. Vaarallisten aineiden onnettomuuksien erikoisyksikkö toimii tarvittaessa myös sammutusautona. Kuva on otettu viikkoharjoituksissa Kantasatamassa.

Palokuntasopimuksen mukaisesti ensimmäinen yksikkö lähtee tallista seitsemässä minuutissa. Vaarallisten aineiden onnettomuuksien erikoisyksikkö toimii tarvittaessa myös sammutusautona. Kuva on otettu viikkoharjoituksissa Kantasatamassa.

Kotkan VPK:ssa on tekemisen meininki. Hälytysosastoon on tullut paljon uusia jäseniä – sekä muualta muuttaneita sopimuspalokuntalaisia että uusia kiinnostuneita. Hälytysosastossa on kirjoilla nelisenkymmentä, nuoriso-osastossa parikymmentä ja järjestöosastossakin yli kaksikymmentä. Aktiivisia hälytysosastossa on parikymmentä, välillä harjoitusiltoina meinaa olla jopa tungosta.

”Meillä on vuosittain 70–110 hälytystehtävää, tyypillisimpiä keskisuuret rakennuspalot, automaattihälytykset ja vahingontorjuntatehtävät. Erityisen lisän tuovat vaarallisten aineiden onnettomuudet erikoisyksikkömme ansiosta. Vuosittain näitä tehtäviä on noin kymmenen. Vaarallisia kemikaaleja liikkuu Kotkan ja Haminan alueella paljon satamien, rautatien ja teollisuuden vuoksi”, palokunnan päällikkö Ilkka Kiili ja varapäällikkö Jaakko Linko kertovat.

”Pelastuslaitos on antanut vastuullemme kemikaalisukeltajien puhdistuspaikan perustamisen vaarallisten aineiden onnettomuuksissa. Sammutusautosta muokattuun ajoneuvoon olemme sijoittaneet itse muun muassa vahingontorjuntakalustoa.”

”Vaarallisten aineiden tehtäviin harjoitellaan säännöllisesti ja henkilöstön siviiliammatit tuovat omaa erikoisosaamista. Meillä on myös paljon ensihoidon ammattilaisia ja opiskelijoita. Ilman ensivastesopimusta ensiapukalustomme on tosin melko niukkaa.”

Vanha historiallinen palokunnantalo on Kotkan VPK:lle ylpeys ja haaste. Arvokas kiinteistö vaatii paljon työtä ja talkootunteja.

”Vuokraamme juhlatilojamme monenlaisiin tapahtumiin. Paloaseman puolella tallit ovat ahtaat, mutta olemme kehittäneet niitä varsin toimiviksi.”

Kaksikko uskoo, että sopimuspalokuntaa tarvitaan myös keskisuuren kaupungin keskustassa. Haasteena on pitää tehtävämäärä ja -profiili sellaisena, että toiminta säilyy mielekkäänä ja osaaminen rutiinin kautta riittävänä. Yhteistyö ammattihenkilöstön kanssa sujuu keikoilla mainiosti, sitä saisi olla enemmän myös harjoittelussa. Nuorisotyö on tärkeää tulevaisuudenkin kannalta.

”Kotkan Meripäivien paraatissa meidät palkittiin parhaana ryhmänä – varmasti suurelta osin reippaiden nuortemme ansiosta.”

Tämänvuotisen palokuntien SM-kisan voiton toi vuosikymmeniä jatkunut järjestelmällinen harjoittelu ja jatkuvasti osaamistaan kehittävät sopimuspalokuntalaiset.

”Kilpailuihin harjoitteleva porukka kehittää samalla koko palokunnan osaamista.”

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuva: Samppa Sivula

Lue lisää