Pelastustoimi 22.10.2020

SPEKin Taina Hanhikoski valittiin CTIF:n varapresidentiksi

SPEKin kansainvälisen toiminnan erityisasiantuntija Taina Hanhikoski on valittu kansainvälisen palo- ja pelastusalan kattojärjestön CTIF:n varapuheenjohtajaksi. Valinta tehtiin toissapäivänä etäyhteydellä pidetyssä kokouksessa.

Kokouksessa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi slovenialainen Milan Dubravac. Varapuheenjohtajiksi kokouksessa valittiin Hanhikosken lisäksi myös Christophe Marchal Ranskasta sekä Anatoly Suprunovsky Venäjältä.

”Valintauutinen tuntuu hyvältä. On hyvä ja odottavainen mieli tulevasta. Tehtävässä yhdistyy kaksi vahvuusaluettani: kansainvälinen työ ja kehittäminen. Koen, että tässä varapuheenjohtajan roolissani pystyn toteuttamaan molempia ja siten hyödyttää myös suomalaista pelastustoimea”, Hanhikoski kertoo.

Tavoitteena yhdenvertaisuus, tasa-arvo, brändiselkeys ja läheisyys

Arvovalintojen puolelta Hanhikoski toivoo, että CTIF pystyisi toimimaan esimerkkinä pelastusalan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä.

Itse toiminnan näkökulmasta hän haluaisi tehdä CTIF:stä tutumpaa ja läheisempää jäsenistölleen.
”Toivon, että CTIF olisi enemmän jäsenistönsä saavutettavissa ja sen brändi ja toiminta olisi selkeämpää. Järjestö voisi olla enemmän myös arvojohtaja pelastusalalla ja tuoda enemmän asioita esille.”

Jäsenistölle läheisemmäksi tekeminen onnistuisi esimerkiksi parantamalla järjestön omasta toiminnasta viestintää. Järjestöllä on useita työryhmiä, joissa kehitetään ja jaetaan maiden välillä tietoa muun muassa lentoasemien pelastustoiminnasta, metsäpaloista, uusista teknologioista ja vaarallisista aineista.
”Jäsenistön suuntaan pitäisi viestiä paremmin komission ja työryhmien asioista. Meidän pitäisi kertoa selkeämmin, millä perusteella niitä perustetaan ja miksi lakkautetaan.”

Hanhikoski toivoo järjestöön myös lisää ketteryyttä ja pysyttelyä ajan hermolla.
”Pelastusalalle on tullut uusia teknologioita ja katastrofityyppejä. Meidän tulee pysyä kuulolla uusista asioista, mutta kuitenkin niin, että emme unohda perinteisiä oppeja ja hypi pelkkien trendien perässä.”

CTIF julkaisee tulipalotilastoja, järjestää kansainvälisiä konferensseja, organisoi palokuntakilpailuja neljän vuoden välein 3 000 kilpailijalle ja edistää palokuntanuorisotyötä.

CTIF:n toiminnassa on mukana 40 jäsenmaata. Jäsentensä kautta kattojärjestö edustaa noin viittä miljoonaa palomiestä. Hanhikoski lähtee työhön nämä lähtökohdat mielessä.
”Jäsenkenttämme on laaja, joten kaikki näkemykset pitää ottaa huomioon.”

Taina Hanhikoski on työskennellyt Suomen CTIF-koordinaattorina viimeiset kuusi vuotta. Varapuheenjohtajuuskausi CTIF:ssä on nelivuotinen.

Teksti: Petri Vanhanen. Kuva: SPEK

Lue lisää