Valtionhallinto 28.5.2015

Kuulemistilaisuuksien järjestäminen harkinnanvaraiseksi

Laukaan paloasemalla järjestetty kuulemistilaisuus keräsi vain muutaman kiinnostuneen.

Laukaan paloasemalla järjestetty kuulemistilaisuus keräsi vain muutaman kiinnostuneen.

Ulkoisen pelastussuunnitelman laatimiseen liittyvää varsinaista yleisön kuulemistilaisuutta ei enää vaadita jatkossa, linjaa sisäasiainministeriö. Pelastuslaitos voi harkita järjestääkö se kuulemisen kuulemistilaisuutena vai ilmoitusmenettelynä. Uudistus astuu voimaan kesäkuun alusta alkaen.

Sisäasianministeriön mukaan kuulemistilaisuuden järjestäminen ei ole ollut aina tarkoituksenmukaista, jos sen järjestäminen on ollut työlästä siihen nähden, kuinka vähän mahdollisen onnettomuuskohteen vaikutuspiirissä olevaa väestöä on saapunut tilaisuuksiin. Myös Seveso III -direktiivi ei edellytä varsinaisen yleisötilaisuuden järjestämistä.

Pelastuslain mukaan pelastuslaitoksen on laadittava alueellaan erityistä vaaraa aiheuttavien kohteiden ulkoinen pelastussuunnitelma yhteistyössä toiminnanharjoittajien kanssa. Tällaisia alueita on Suomessa hieman yli 200. Yksi niistä on Vihtavuoren räjähdetehdas Laukaassa.

Vihtavuoren tehdasalueen pääportti Laukaassa.
Vihtavuoren tehdasalueen pääportti Laukaassa.

Tehtaalla sattui vaaratilanne heinäkuussa 2013, jonka takia alueen asukkaat jouduttiin evakuoimaan. Keski-Suomen pelastuslaitos valmistelee parhaillaan Vihtavuoren alueelle uutta ulkoista pelastussuunnitelmaa. Siihen liittyen Laukaan paloasemalla järjestettiin tiistai-iltana yleisön kuulemistilaisuus, mutta paikalle saapui vain muutamia räjähdetehtaan edustajia.

”Vain yksi henkilö on ottanut yhteyttä pelastussuunnitelman takia. Hän oli huolissaan miten saadaan välitettyä tieto mahdollisesta uhkaavasta tilanteesta alueen asukkaille ja kuinka hälytys saadaan kuulumaan kattavasti koko alueella. Odotin vuoden 2013 vaaratilanteen jälkeen, että ihmisillä olisi ollut enemmän kiinnostusta pelastussuunnitelmaa kohtaan,” kummastelee aluepalomestari Tapio Viitanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Aluepalomestari Tapio Viitanen ja laatupäällikkö Kari Järvi.
Aluepalomestari Tapio Viitanen ja laatupäällikkö Kari Järvi.

Viitasen mukaan merkittävin liite uudessa pelastussuunnitelmassa on evakuointisuunnitelma, jota valmistellaan hyödyntämällä vuonna 2013 saatuja kokemuksia.

”Meillä ei ole ennen ollut tehdaskohtaista evakuointisuunnitelmaa eli se tulee nyt uutena seikkana,” Viitanen sanoo.

Vihtavuoren kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Norosen mukaan ihmisiä kiinnostaa mitä räjähdetehtaalla tapahtuu, mutta kuulemistilaisuuden ajankohta ei ollut paras mahdollinen.

”Kaikki eivät ole havainneet lehti-ilmoitusta tilaisuudesta. Lisäksi sen ajankohta on hankala, sillä ihmiset ovat erittäin kiireisiä näin toukotöiden sekä koulujen kevätjuhlien ja lakkiaisten valmistelujen aikaan. Itse tiesin tilaisuudesta, mutta minullakin oli muita menoja samaan aikaan,” Noronen sanoo.

Noronen kertoo ihmisten kaipaavan nykyistä aktiivisempaa turvallisuustiedottamista tehtaan ja pelastuslaitoksen suunnalta.

Forcitin laatupäällikkö Kari Järvi toteaa, että Vihtavuoren uusi turvallisuusohje jaetaan koteihin vielä tämän vuoden aikana. Järven mukaan turvallisuustiedottamista voisi tehostaa esittelemällä asioita esimerkiksi kylätapahtumassa.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää