Valtionhallinto 5.1.2022

Pian aluevaltuusto vastaa asukkaidensa turvallisuudesta — sisäministeriö laati valtuutetuille tietopaketin pelastustoimesta hyvinvointialueilla

Pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille ensimmäinen tammikuuta 2023. Silloin tulee voimaan uusi, valtakunnallinen strategia.

Pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille ensimmäinen tammikuuta 2023. Silloin tulee voimaan uusi, valtakunnallinen strategia.

”Totta kai on tärkeää, minkälainen valtuusto siellä on, ja millaista politiikkaa siellä noudatetaan”, sanoo hallitusneuvos Ilpo Helismaa.

Sisäministeriön pelastusosasto on laatinut aluevaltuutetuille tietopaketin pelastustoimesta hyvinvointialueilla. Tietopaketissa kerrotaan, mitä kaikkea pelastustoimen tehtäviin kuuluu ja mitä pelastustoimi tekee asukkaiden hyväksi. Lisäksi paketissa informoidaan palvelujen kehittämisestä ja siitä, mikä on jatkossa aluevaltuutettujen rooli pelastustoimea koskevassa päätöksenteossa.

”Hyvinvointialueissa on kysymys täysin uudesta asiasta. Ihmiset tietävät siitä vähän, eivätkä siitä varmaan tiedä tulevat poliitikotkaan. Kaikki eivät välttämättä tiedosta, että pelastustoimikin kuuluu tähän kokonaisuuteen”, sisäministeriön pelastusosaston hallitusneuvos Ilpo Helismaa perustelee pakettia.

Pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille ensimmäinen tammikuuta 2023. Sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen on ollut kuntien vastuulla, mutta vuoden 2023 alusta alkaen niistä vastaavat hyvinvointialueet. Hyvinvointialueiden valtuustot valitaan 23. kuluvaa tammikuuta pidettävissä aluevaaleissa.

Pelastustoimi tasavertainen soten rinnalla

Pelastustoimen kannalta on tärkeää, että valtuustoon valitaan henkilöitä, joilla on ymmärrystä myös pelastustoimesta.

”Aluevaltuusto päättää kaikista tärkeistä asioista aivan samalla tavalla, kuin kunnanvaltuusto nykyään päättää kunnissa. Totta kai on tärkeää, minkälainen valtuusto siellä on, ja millaista politiikkaa siellä noudatetaan. Pelastustoimi on tasavertainen toimiala sosiaali- ja terveystoimen rinnalla”, Helismaa sanoo.

Miksi aluevaltuutetun sitten kannattaa kiinnostua pelastustoimesta?

”Aluevaltuutetut vastaavat oman alueensa asukkaiden turvallisuudesta aivan samalla tavalla kuin sotesta. Vastuu koskee yhtäläisesti molempia toimialoja.”

Kristallinkirkkaasti näkyvämpi

Helismaa arvioi, että pelastustoimi on näkynyt tulevien aluevaalien uutisoinnissa melko hyvin.

”Viime kierroksella oltiin vähän pimennossa, koska mentiin jälkijunassa kuvioon mukaan, mutta tällä kertaa olemme olleet alusta saakka mukana, ja se on näkynyt kaikessa tiedottamisessa.” 

Helismaa kertoo ylipäätään hämmästelevänsä huolta alan asemasta ja näkyvyydestä hyvinvointialueilla. 

”Nykyisessä kunnallisessa järjestelmässähän pelastustoimi hukkuu yhdeksi kymmenistä toimialoista kunnissa. Hyvinvointialueilla se on toinen kahdesta – mikä aina mainitaan. Eli pelastustoimi on jatkossa kristallinkirkkaasti näkyvämpi.”

Lue lisää:

Vaalit tulossa, valitse viisaasti!

Unohdettu osa hyvinvointialuetta?

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää