Ensihoito 15.12.2023

Ensihoitaja Anu Nousiainen singahti fitnessurheilun MM-tasolle

”Kun menen lavalle, se on kuin avaisi joulukalenterin luukkuja. Ikinä ei voi tietää, kuka lavalla on vieressäsi”, ensihoitajana työskentelevä fitnessurheilija Anu Nousiainen sanoo.

”Kun menen lavalle, se on kuin avaisi joulukalenterin luukkuja. Ikinä ei voi tietää, kuka lavalla on vieressäsi”, ensihoitajana työskentelevä fitnessurheilija Anu Nousiainen sanoo.

Ensihoitaja Anu Nousiainen kilpailee fitnessurheilussa. Takana on uran ensimmäinen kisavuosi. Sen päätteeksi hän pääsi edustamaan Suomea lajin MM-kisoihin. 

Suomen Fitnessurheilu ry luettelee lajin osa-alueiksi kehon muokkaamisen, ruokavalion noudattamisen sekä voima- ja poseerausharjoittelun. Fitnessurheilu pitää sisällään monia sarjoja, joista jokaiselle löytyy oma. Ensihoitaja Anu Nousiainen kilpailee bodyfitness-sarjassa, jonka tunnuspiirteitä ovat naisellinen urheilullinen fysiikka sekä tasaisesti kehittynyt lihasmassa, joka saa kisalavalla erottua.
Vaikka kilpailusuoritus sisältää lähinnä poseeraamista, vaatii lajissa menestyminen kovaa fyysistä työtä ja mielen lujuutta. 
”Päätä tämä vaatii eniten; itsekuria, päättäväisyyttä ja sitä, että mieli pysyy mukana”, Nousiainen sanoo.
Kun hän valmistautui viime lokakuussa pidettyihin MM-kisoihin, oli vapaa-aika suunniteltava tarkasti. Viikko sisälsi 4-5 punttisalitreeniä ja 4-5 aerobista treeniä, ja niiden lisäksi ruokavalio oli erittäin tarkka

Tulokset paranivat, jännitys ei näkynyt

Noin 15 minuutin mittaisessa alkukilpailussa lavalla esitetään fysiikkaa lajinomaisissa pakollisissa asennoissa. Tuomarit valitsevat kuusi parasta finaaliin, jossa jokaisella kilpailijalla on 30 sekuntia aikaa tehdä parhaansa.

 Nousiainen osallistui ensimmäiseen harjoituskilpailuunsa noin 1,5 vuotta sitten. 
”Jännitin tosi paljon mutta tuomarit sanoivat, että jännitys ei välittynyt ollenkaan ulospäin. Uskon, että ensihoitajan työ on opettanut minulle stressinhallintaa.”
Kevään virallisia kilpailuja varten Nousiainen aloitti tarkan kisadieetin syksyllä 2022. Hän kilpaili kahdessa eri sarjassa sijoittuen niissä yhdeksänneksi ja kuudenneksi. Seuraavissa kotimaan kisoissa, tulokkaiden SM-kisoissa sijoitus oli toiseksi viimeinen. 
”Itkin ja meinasin lopettaa. Oli tehtävä mielen kanssa töitä.”
Seuraavissa kisoissa hänen sijoituksensa alkoivat kivuta kohti tuloslistan kärkipäätä, ja kolmessa eri kisassa hän sijoittui neljän parhaan joukkoon.

Kisakausi huipentui Espanjan Santa Susannassa, lajin MM-kisoissa, jossa Nousiainen edusti Suomea. Hän sijoittui 14. mikä ei tyydytä kisojen ensikertalaista.
 ”Jokainen kisakokemus opettaa ja kilpailemaan oppii vain kilpailemalla”, Nousiainen sanoo.
Päättynyt kausi oli hänen ensimmäisensä ja se päättyi MM-kisaedustukseen.
”Onhan se iso asia”, Nousiainen myöntää.

Kaikki alkoi kivusta ja palokunnasta

Aikoinaan hän alkoi treenata punttisalilla vältelläkseen välilevyvaivoista aiheuttanutta selkäkipua. 
”Kun aloin käydä salilla, vaivat poistuivat. Vieläkin, kun harjoitteluun tulee lepoviikko, kivut saattavat palata. Aktiivisella lihasharjoittelulla kivut pysyvät poissa.”
Nousiaisen isä ja useat hänen sukulaisensa ovat työskennelleet palokunnassa. 
”Olin isän kanssa paloasemalla paljon, ja kun ukkini oli hoitokodissa, niin siellä vieraillessani näin monia hoitajia ja ajattelin, että vitsi, mitä väkeä. Siitä syntyi ajatus opiskella lähihoitajaksi, johon äitinikin kannusti.”
Nousiainen ajatteli aluksi ryhtyvänsä vanhustenhoitajaksi, mutta paloasemalla nähdyt ambulanssit alkoivat kiinnostaa enemmän. Myöhemmin Nousiainen opiskeli sairaanhoitajaksi ja hankki hoitotasolla edellytettävän lisäkoulutuksen.

Joskus huonolla hetkellä alanvaihto on käynyt ensihoitaja Anu Nousiaisen mielessä, mutta hän ei aio tehdä sitä. Ensihoidon yksi tärkeimmistä pitovoimista on hyvä työyhteisö.

Välillä masentaa – työyhteisö kantaa

Nousiainen on työskennellyt ensihoidossa yli 10 vuoden ajan eikä voisi ajatella tekevänsä muuta työtä, vaikka välillä alanvaihto on käynytkin mielessä. Se tunne äityy, kun alaa sovitellaan ruuvipenkkiin. Silloin kun maassa oli hätä, hoitohenkilökunnalle säädettiin pakkolakeja edellisten velvollisuuksien lisäksi.
”Mutta missä on kiitos? Siniset valot rakennusten seinillä eivät oikein riitä.”
Ikävä mieli tulee myös mediasta ja keskustelupalstoilta. 
”Sieltä tulee pääasiassa kuraa. Välillä koen, että työtä ei arvosteta ja että ollaan pohjasakkaa ja suurennuslasin alla. Joskus toivon, että voitaisiin nostaa enemmän esiin hyviäkin juttuja.”
Potilaidensa intimiteettiä suojellakseen hoitajat eivät voi vastata julkisuudessa olevaan ryöpytykseen julkisesti. 
”Pitää vain hymyillä, että kaikki on ok, vaikka hiljaisuudessa ollaankin eri mieltä.”
Nousiaisen mukaan ensihoidon pitovoima on erityisesti mahtava työyhteisö, joka on tukenut ja tsempannut häntä tavoitteissaan. Ilman joustavia esihenkilöitä, kisareissut olisivat olleet monin verroin hankalampi järjestää.

Sijoitukset vuonna 2023
– SM 9. -158cm Fitness Classic Vantaa 
– SM 6. masters 40-44 Fitness Classic Vantaa
– PM 10. masters 35-44 Nordic Cup/NFE Sverige Västerås
– PM 7. -163cm Nordic Cup/NFE Sverige Västerås
– SM 10. -165cm Fitness Cup Hämeenlinna/tulokkaiden SM
– SM 4. -158cm NFE Lahti
– 3. masters 40-44 MM-karsinta NFE Lahti
– PM 4. -158cm Nordic Cup/NFE Lahti
– MM 14. masters 40-44 World Championships Santa Susanna Spain

Teksti Marko Partanen
Kuvat AM PoseFlow / Mika Ankkuri Photography ja Anu Nousiaisen albumi

Lue lisää