Ensihoito 13.12.2016

Ensihoitolääkäri on sankarina silloin tällöin

Peter Holmström ensihoitoyksikössä. Helsingin kahdeksan ensihoitolääkäriä työskentelevät pääosin pelastuslaitoksen tiloissa.

Peter Holmström ensihoitoyksikössä. Helsingin kahdeksan ensihoitolääkäriä työskentelevät pääosin pelastuslaitoksen tiloissa.

Jos tilanne kuulostaa pahalta, se on paha, kunnes toisin osoitetaan. Tämä on lähtökohta, kun ensihoitolääkäri Peter Holmström ja hoitotiimi lähtevät lääkäriyksiköllä liikkeelle päivystysasemaltaan.

”Menemme tilanteisiin etupainotteisesti”, hän kertoo.

Helsingin ensihoitoyksikön kahdeksan ensihoitolääkäriä työskentelevät pääosin pelastuslaitoksen tiloissa. Muualla Suomessa ensihoitolääkäri on yleensä helikopteriasemalla tai sairaalassa.

Pelastuslaitokselle tulee vuosittain noin 56 000 hälytystä. Ambulanssi lähtee hälytyksille Helsingissä noin 165 kertaa päivässä, ja ensihoitolääkäri hälytetään mukaan noin joka kymmenenteen hälytykseen.

Ensihoitolääkäri lähtee hälytyksille, joissa tarvitaan erikoisosaamista, hoidollista lääkinnällistä johtamista ja päätöksentekoa kohteessa. Kun tarvitaan juridista taustatukea tai vastaan tulee erityisen harvinainen tapaus, lääkäri on mukana.

Holmström on ollut ensihoitolääkärinä 20 vuotta, ja viihtyy monipuolisessa, vaihtelevassa päivystystyössä.

”Kaikilla on selvä käsitys miksi täällä ollaan. Jokainen pelastus- tai ensihoitopuolella saa olla silloin tällöin sankari. Onhan se kivaa”, hän lisää hymyillen.

Holmströmin mielestä Helsingin ensihoitojärjestelmä on kaikin puolin erinomainen. Hän toivoo, että se säilyisi myös tulevassa uudistuksessa.

”Tuntuisi kovin tyhmältä, jos se ajettaisiin alas. Vaikka hallintomallit muuttuisivat, käytäntö voisi pysyä aika samanlaisena.”

Lue koko Työn äärellä -haastattelu Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyy 21. joulukuuta!

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

 

Lue lisää