Ensihoito 26.2.2016

Medi-Heli lahjoitti yliopistolle – toiveena ensihoidon professuuri

Vuonna 2012 Medi-Heli ry:n toiminta siirtyi FinnHEMS Oy:lle.

Vuonna 2012 Medi-Heli ry:n toiminta siirtyi FinnHEMS Oy:lle.

Medi-Heli ry ja Ensihoidon tukisäätiö lahjoittivat Helsingin yliopiston lääketieteelliselle tiedekunnalle 800 000 euroa. Tahot toivovat, että vuodenvaihteessa tehdyn lahjoituksen turvin tiedekunta perustaisi ensihoidon professuurin.

Medi-Heli ry:n lahjoittamat varat on saatu aikoinaan kansalaiskeräyksellä.

”Kysymys on niiden varojen eteenpäin lahjoittamisesta, jotka aikoinaan on kerätty kansalaisilta lääkärihelikopteritoimintaa varten”, kertoo Medi-Heli ry:n toiminnanjohtaja Risto Manninen.

Risto Manninen.
Risto Manninen.

Rahat jäivät säästöön, kun Medi-Helin toiminta siirtyi valtion rahoittamaksi vuonna 2012. Medi-Heli ry lahjoitti yliopistolle 600 000 euroa, Ensihoidon tukisäätiö 200 000 euroa.

”Lahjakirjaan on kirjoitettu, että meidän toivomuksemme on, että raha käytettäisiin ensihoidon professuurin perustamiseen”, Manninen sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on kuten aina lahjoituksissa. Lahjoittaja voi esittää toiveen rahan käytöstä, mutta lahjoituksen saaja päättää, kuinka se käytetään. Manninen kuitenkin pitää professuurin perustamista käytännössä varmana.

”Kun tästä käytiin etukäteen neuvotteluja, oli selviö, että lahjoittajan tahtoa kuunnellaan.”

Manninen kertoo, että Medi-Heli ry:n säännöt edellyttävät, että kerättyjä varoja täytyy käyttää ensihoidon hyödyntämiseen.

”Ajattelimme, että tämä on sellainen asia, joka varmasti vastaa kansan tahtoa, kun aikoinaan Medi-Helille on rahaa lahjoitettu.”

Manninen uskoo, että professuurista on hyötyä ensihoidolle.

”Tämä on yksi oppituoli, joka on puuttunut yliopiston lääketieteelliseltä tiedekunnalta. Kun tällainen sinne saadaan, kyllä se varmasti vie asioita eteenpäin.”

Manninen sanoo, että prosessi on vielä kesken, eikä tiedossa toistaiseksi ole, milloin virka perustetaan tai kuka siihen valitaan.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Jussi Helttunen ja Esa Aalto

Lue lisää