Ensihoito 12.11.2018

Potilaslaki viivästyy – ensihoitajien mielestä auttajan rooli on paras suoja kentällä

Ensihoitajille kaavaillut velvollisuudet hämärtäisivät kansalaisten käsitystä siitä, onko ensihoitaja auttaja vai pakottaja.

Ensihoitajille kaavaillut velvollisuudet hämärtäisivät kansalaisten käsitystä siitä, onko ensihoitaja auttaja vai pakottaja.

Esitys uudeksi asiakas- ja potilaslaiksi ei mene läpi tällä hallituskaudella, eivätkä sitä jää kaipaamaan ainakaan Helsingin keskuspaloaseman palomies-ensihoitajat.

”Voimankäytön ei pitäisi kuulua meille. Se kuuluu poliisille, vartijoille ja niin edelleen. Meidän pitäisi päästä vain suorittamaan ensihoitoa. Me olemme auttamassa”, tiivistää palomies-ensihoitaja Tom Hamara.

Sosiaali- ja terveysministeriön luonnostelemassa esityksessä ensihoitajille kaavailtiin vastaavanlaisia valtuuksia rajoitustoimenpiteiden käyttämisestä kuin poliisilla. STM tiedotti lokakuussa, että se päätti poistaa asiakas- ja potilaslain tällä hallituskaudella annettavien hallituksen esitysten listalta, mutta lain valmistelu jatkuu. Lausuntokierroksella luonnos sai paljon kritiikkiä.

Palomies-ensihoitaja Riku Tölli (vas.), ylipalomies Saku Kaipainen ja palomies-ensihoitaja Tom Hamara uskovat, että ensihoitajien virkamiesstatus vähentäisi uhka- ja väkivaltatilanteita. (Kuva: Kaisu Puranen)

Ensihoitajien työturvallisuuteen liittyy myös lakialoite, jota Suomen Ensihoitoalan Liitto ajaa yhdessä Suomen Palomiesliiton ja TEHY ry:n kanssa. Liitot haluavat rikoslakiin muutoksen, jossa ensihoitotehtävää suorittavan henkilön pahoinpitely rinnastettaisiin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Tällöin teosta ja sen yrityksestä rangaistaisiin nykyistä ankarammin.

Kovennetut tuomiot signaali suurelle yleisölle

Tätä lakialoitetta palomies-ensihoitajat kannattavat.

”Meillä ei ole virkamiehen suojaa, kun olemme ensihoitajina. Olemme töissä tavallisen kaduntallaajan oikeuksilla”, ylipalomies Saku Kaipainen sanoo.

”Kovennetut tuomiot olisivat varmasti signaali suuremmalle yleisölle, ettei edes pieni häiriköinti ole hyväksyttävää.”

Lakialoite rikoslain muutoksesta oli lähetekeskustelussa lokakuun puolivälissä.

”Aloite siirrettiin täysistunnosta nyt lakivaliokuntaan normaaliin käsittelyyn. Alan liitot jatkavat asian edistämistä”, Suomen ensihoitoalan liiton hallituksen jäsen Erik Lydén sanoo.

Mitä potilaslakiin tulee, Lydén arvioi, että ensihoitajille kaavaillut velvollisuudet hämärtäisivät kansalaisten käsitystä siitä, onko ensihoitaja auttaja vai pakottaja. Jo se voi heikentää työturvallisuutta paljon.

”Auttajan rooli pitää aina ja kaikessa lainsäädäntötyössä suojata. Paras suoja kentällä on, että meidät mielletään avun antajana.”

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 8, joka ilmestyy 14.11.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää