Ensihoito 27.6.2023

Sateenkaari-ihmiset kokevat kidutusta – vaikea tunnistaa

”Pelko, häpeä ja vaientaminen tekevät sateenkaari-ihmisten kokeman kidutuksen tunnistamisesta ammattilaisillekin vaikeaa, sanotaan Diakonissalaitokselta.

Monissa maissa sateenkaari-ihmiset pelkäävät henkensä edestä sukupuoli-identiteettiään tai seksuaalista suuntautumistaan. Diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskukseen Helsinkiin tulleet seksuaalikidutetut maahanmuuttajat ovat yksi selkeä potilasryhmä muiden potilaiden joukossa”, kertoo projektipäällikkö Lotta Carlsson.

”Kuka tahansa voi käyttää tätä argumenttia hyväkseen anoessaan turvapaikkaa, siksi jotakuta oikeasti kidutettua ei välttämättä uskota. Mikäli tällainen henkilö jää paperittomaksi turvapaikanhakijaksi, saattaa hänen hyväksikäyttönsä jatkua”, Carlsson sanoo.
Hänen mukaansa kulttuuri ja koko yhteisö saattaa hylätä sateenkaarevan ihmisen ja tehdä selväksi tälle, että ainoa vaihtoehto on poistua maasta.
Carlsson kertoo, että Diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskuksessa hoidetaan vuosittain noin 200 ihmistä, heidän joukossaan seksuaalikidutettujen määrä on huomattava.
”Ei ehkä yleinen mutta hoidettavana olon syy muiden joukossa.”

Oireita ja vammoja

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kidutus ilmenee monissa maissa valtion tekemänä menettelynä. Joissakin kulttuureissa esimerkiksi lesboja on hyväksyttävää ”korjata” raiskaamalla. Kiduttaminen jättää uhreihin jäljen, mutta asiaan perehtyneen ammattilaisenkaan voi olla hankala tunnistaa uhrin perimmäistä ongelmaa.

Joissakin kulttuureissa seksuaalikidutetuista naisista voi jopa 40% saada ei-epileptisiä poissaolokohtauksia. Raiskatut naiset saattavat käyttäytyä pelkäämällä, kun raiskatut miehet pyrkivät rauhallisemmin viemään keskustelun pois tapahtuneesta valitellen esimerkiksi ala- ja lanneselän kipua. He saattavat ilmaista luulevansa, että kuolevat. 
Ruumiinjäseniä saattaa olla väkivallan takia virheasennossa tai iholla voi olla eläimien puremia, jos he ovat olleet vangittuina paikassa, jossa on pieneliöitä. Myös erilaiset arvet, kuten poltto- ja viiltoarvet ovat mahdollisia.

Kiitos kärsivällisyydestä

Seksuaalikidutetut ihmiset eivät välttämättä luota kohtaamiinsa ensihoitajiin tai voivat yrittää lahjoa heitä. Näiden ihmisten omissa kulttuureissa virkamiehet voivat käyttäytyä väkivaltaisesti tai se kuuluu jopa heidän työhönsä ja he saattavat olla lahjottavissa. Carlsson on monesti soittanut hätänumeroon, kun heidän potilaalleen on tullut ongelmia.
”Suuret kiitokset ensihoitajille kärsivällisyydestä. Sieltä on aina tullut kärsivällistä, rauhallista ja ymmärtävää väkeä avuksi.”

Tilanne kärjistynyt Suomessakin

Yli 60 järjestöä ja Pride-järjestäjää vetosi valtiovaltaan, jotta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen turvallisuutta parannettaisiin ja syrjintä poistettaisiin.
Viime vuonna Suomessa Pride-tapahtumiin kohdistui laajasti häirintää ja vihatekoja. Tänä vuonna hyökkäykset ja vahingonteot on laajentuneet Pride-tapahtumista sateenkaarevaan kulttuuritapahtumaan Helsingissä sekä ravintoloihin Tampereella ja Joensuussa, joissa asiakkaita on pahoinpidelty.

Viha on lisääntynyt niin paikoissa, joissa sateenkaarioikeudet ovat paremmalla tolalla kuin paikoissa, joissa oikeudet ovat heikkoja. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamalla häirinnällä ja vihapuheella on vakavat seuraukset: pelko lisääntyy, avoimuus vähenee, vähemmistöstressi heikentää terveyttä ja osallisuus yhteiskuntaan haurastuu.

Teksti ja kuva Marko Partanen

Lue lisää