Hälytysilmoitus 19.2.2021

Hälytysilmoitus: Sammutushyökkäys sisäkautta keskeytyi pommiuhkaan Vantaalla

Alentunut toimintakyky on usein syynä kuolemaan tulipalossa.

Alentunut toimintakyky on usein syynä kuolemaan tulipalossa.

Kolme Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusyksikköä johto- ja tukiyksikköineen hälytettiin normaalin vasteen mukaisesti sammuttamaan Vantaalla syttynyttä huoneistopaloa. Murretun porraskäytävän oven takaa paljastui tyypillinen valkoinen väliovi, jossa ei ollut kahvaa. Oveen oli kirjoitettu uhkaus: ”Varoitus. Evakuoikaa rakennus. Talo räjähtää, jos ovi avataan.”

Sammutushyökkäys sisäkautta keskeytyi tähän. ”Mietin, että kun meillä on pommiuhka päällä, niin rakennus tulisi varmaankin tyhjentää. Kysyin poliisin kenttäjohtajan mielipidettä ja hän oli samaa mieltä. Samalla johtovastuu tehtävästä siirtyi poliisille ja meidän tehtävämme muuttui virka-avuksi”, palomestari Olli Ryhänen sanoo.

Keskiöön nousi palomies Mika Petrellin käyttämä nostolava. Hän teki uransa erikoisimman työn, kun suojakilvin ja raskain asein varustetut poliisit nousivat koriin, jota hän ohjasi kauko-ohjauksella. Pian koriin nousi myös paloesimies Antti Noukkala, joka pohti uransa yhtä haastavimmista tehtävistä keikan jälkeen vielä pitkään.

Henkilöstön pohdinta nosti esiin monta hyvää kehitysehdotusta nostolavan kauko-ohjaimen akuista lähtien, joista molemmat hyytyivät noin puolessa tunnissa. Samoin pohdittiin sammutusleikkurin ja heittosammuttimen käyttöä.

Lue koko Marko Partasen hälytysilmoitus-juttu Pelastustiedosta 1/2021.

Katso kuvasarja Pelastustiedon Instagramissa.

Lue lisää