Hälytysilmoitus 11.12.2017

Hätäkeskuspäivystäjiä aletaan kouluttaa enemmän

Hätäkeskuspäivystäjäkoulusta on 20 vuoden ajan annettu Pelastusopistossa Kuopiossa.

Hätäkeskuspäivystäjäkoulusta on 20 vuoden ajan annettu Pelastusopistossa Kuopiossa.

Hätäkeskuspäivystäjien riittävyys sekä ruotsin kielen taidot ovat herättäneet huolta Hätäkeskuslaitoksessa. Sisäministeriö on vastannut huoleen lisäämällä vuodelle 2018 koulutuksen määrärahaa siten, että yhden hätäkeskuspäivystäjäkurssin sijaan Pelastusopistolla alkaa ensi vuonna kaksi kurssia, joista toinen on kaksikielinen. Kaksikieliselle kurssille voi hakea 19.1.2018 saakka.

”Kaksikielinen koulutus järjestetään suomen- ja ruotsinkielisenä siten, että kurssi käynnistyy elokuussa Vaasassa, mutta osia koulutuksesta järjestetään myös Pelastusopistolla Kuopiossa sekä Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella”, sanoo opettaja Toni Alatalo Pelastusopistosta.

Pelkällä ruotsin tai suomen kielen taidolla ei opinnoissa selviä, vaan hakijoiden tulee hallita molemmat kielet.

Kaksikielinen koulutus järjestetään nyt Vaasassa kertaluonteisesti. Jatkossa Pelastusopisto järjestää tarpeen mukaan kaksikielisiä kursseja Kuopiossa. Normaalisti koulutuksen opetuskielenä on suomi, ja opintoihin kuuluu muita kieliä, kuten ruotsia ja englantia.

”Olemme juuri tarkistaneet koulutuksen opetussuunnitelmaa ja siihen on lisätty ruotsin kielen opintoja, millä vahvistetaan tulevien päivystäjien kielitaitoa”, kertoo Alatalo.

Ensimmäinen uudistetun opetussuunnitelman mukainen koulutus käynnistyy tammikuussa 2018.

Kymmeniä hätäkeskuspäivystäjän paikkoja avoinna

Kaikki Pelastusopistolta valmistuvat hätäkeskuspäivystäjät työllistyvät Hätäkeskuslaitokseen, jolla on kuusi hätäkeskusta eri puolilla Suomea: Keravalla, Turussa, Porissa, Kuopiossa, Vaasassa ja Oulussa. Hätäkeskuslaitoksen ohjaus- ja ennakointijohtaja Teemu Lehti kertoo, että Hätäkeskuslaitoksella on tälläkin hetkellä avoinna jopa 31 määräaikaista hätäkeskuspäivystäjän virkaa.

”Hätäkeskuksiin tarvitaan nyt paljon uusia hätäkeskuspäivystäjiä. Tällä hetkellä noin 15 prosenttia hätäkeskuspäivystäjistämme pystyy käsittelemään hätäilmoituksia molemmilla kansalliskielillä. Ruotsin kieltä taitavan päivystyshenkilöstön määrä kuitenkin vähenee tasaisesti muun muassa eläkkeelle siirtymisten vuoksi. Viime vuosina kursseilta ei ole myöskään valmistunut riittävästi kaksikielisiä hätäkeskuspäivystäjiä. Elokuussa 2018 alkava kaksikielinen hätäkeskuspäivystäjäkurssi vastaa tähän tarpeeseen, ja pidämme tämän kurssin järjestämistä todella tärkeänä ja hyvänä asiana”, sanoo Lehti.

Tavoitteena kaksi alkavaa koulutusta vuodessa

 ”Pelastusopisto on tehnyt sisäministeriölle esityksen, jonka mukaan hätäkeskuspäivystäjäkursseja alkaisi tästedes kaksi kertaa vuodessa”, kertoo Pelastusopiston koulutusjohtaja Minna Hirvonen.

Näin voitaisiin varmistaa hätäkeskuspäivystäjien tasaisempi saatavuus työmarkkinoilla. Nykyisin Pelastusopistolla on aloittanut vuosittain yksi 24 opiskelijapaikan hätäkeskuspäivystäjäkurssi. Kahden vuosittaisen kurssin mallissa kurssin aloituspaikkojen määrä olisi 16.

Myös Teemu Lehti toivoo, että hätäkeskuspäivystäjäkurssi alkaisi säännöllisesti kahdesti vuodessa. Lisäksi hän toivoo jatkoa myös kaksikielisille kursseille.

”Tämä Vaasan kaksikielinen kurssi on hyvä alku, mutta tarve saada kaksikielisiä hätäkeskuspäivystäjiä töihin hätäkeskuksiin ei poistu pelkästään yhdellä kurssilla. Kaksikielisiä hätäkeskuspäivystäjiä tarvitaan myös kaikkiin Suomen hätäkeskuksiin,” hän painottaa.

Lähde: Pelastusopisto Kuva: Esa Aalto

 

Lue lisää