Harjoitus ja koulutus 2.10.2021

Hyvät opit ja yhtenäiset toimintamallit venekurssilta Etelä-Savossa – katso kuvagalleria

Viimeisenä, neljäntenä kurssipäivänä harjoiteltiin muun muassa öljypuomin ankkurointia ja nuottausta u-muotoisena pussina.

Viimeisenä, neljäntenä kurssipäivänä harjoiteltiin muun muassa öljypuomin ankkurointia ja nuottausta u-muotoisena pussina. "Nuottaamalla voidaan kerätä selkosilla oleva öljy kasaan", kertoo rastin vetänyt ylipalomies Iivari Valkonen. Alle yhden solmun nuottausnopeudella puomi pysyi hyvin pystyssä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella järjestettiin toukokuun lopulla pilottina nelipäiväinen 16 hengen kurssi, jossa opeteltiin yhtenäisiä perustoimintamalleja pelastus- ja öljyntorjunta-aluksella työskentelyyn.

”Kurssin kohderyhmää ovat kaikki pelastuslaitoksen aluksilla työskentelevät, eli meidän päätoiminen ja sopimuspalokuntien henkilöstö. Nyt kurssilla oli alipäällystöä ja miehistöä molemmista henkilöstöryhmistä”, kertoo vielä tuolloin palopäällikkönä toiminut Ville Tuovinen.

Useat veneille tapahtuvat onnettomuudet päättyvät hinaukseen. Pelastustehtävissä harjoiteltiin muun muassa karilta irrotusta ja hinausta.

”Kylkihinaus soveltuu hyvin ahtaisiin paikkoihin ja laituriin saattamiseen, tai jos pitää pumpata hinattavaa venettä. ”Paketti pysyy hyvin kasassa”, kertoo kouluttajana toiminut ylipalomies Alan O’Leary.

Kouluttajaksi pätevöitymässä ollut palomies Marko Tissari oli innoissaan kurssin jälkeen ja hetken sitä jo sulateltuaan.

Marko Tissari on tyytyväinen kurssiin ja pelastuslaitoksen venekalustoon.

”Olen harrastanut veneilyä paljon, mutta nyt saamme yhtenäiset toimintatavat. Jokainen kurssin käynyt tietää nyt, miten esimerkiksi kuljettaja ja navigoija toimivat parina, yhteistyö oli selkeää ja kaikki toiminta perusteltiin. Muutamaan päivään on saatu hyvä kattaus ja jokainen pääsi tekemään vuorollaan eri asioita. Oman vuoron kanssa harjoittelimme heti laituriin kiinnittämistä ja kertasimme navigointia. Työvuorot ovat tiukilla, joten öljypuomin laskusta emme selviä ilman sopimuspalokuntia – on hyvä, että järjestämme yhteisiä kursseja.”

Vs. palomestari Saku Tauriainen Kymenlaakson pelastuslaitokselta sanoo, että tuliaisina kurssista on hyvä ottaa mallia heillekin.

”Kurssin toteutuksesta ja sen läpi viemisestä tullaan syksyn aikana pitämään palaveri päättävien henkilöiden kesken ja toteutusta on aloitettu jo suunnittelemaan. Etelä-Savossa koulutukseen oli panostettu selvästi paljon työaikaa, ja henkilöt olivat sitoutuneet viemään koulutuksen laadukkaasti lävitse.

Tauriainen toimii myös Heinolan Järvipelastajat ry:n, Kouvolan järvipelastusaseman, ”asema 2:n” päällikkönä. ”Yhteistyö meillä on pelastuslaitoksen kanssa sulavaa ja joustavaa. Saamme esimerkiksi kalustoa sopimuksen mukaan lainaksi keikoille ja harjoituksiin.”

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Katso kuvagalleria artikkelin lopusta ja Lue lisää Pelastustiedosta 6/2021.
Kouluttajakoulutuksesta kerrottiin tarkemmin printtilehdessä 9–10/2020 ja lyhyesti nettijutussa.

Lue lisää