Harjoitus ja koulutus 3.7.2016

Kerttu ja Heini ryhtyvät pelastajiksi

Heini Hakasalo kokeili jo kurssipukuaan. (Kuva: Hakasalon blogi Dream of Fire.)

Heini Hakasalo kokeili jo kurssipukuaan. (Kuva: Hakasalon blogi Dream of Fire.)

”Ensin ajattelin että ei, ei sinne naiset pruukaa mennä. Vähän jo niin kuin hylkäsin sen ajatuksen. Sitten työkaverit, palomiehet sanoivat, että yritä nyt, käy hakemassa.”

Näin kertoo Kerttu Ylimartimo, 25-vuotias torniolainen ensihoitaja, joka haki ja pääsi viime keväänä Kuopion Pelastusopiston pelastajan koulutusohjelmaan.

Ensimmäistä kertaa opiston historiassa tutkintoa alkaa opiskella kaksi naista samaan aikaan. Ylimartimon lisäksi sisään pääsi 24-vuotias sosionomi Heini Hakasalo Tampereelta.

”Se oli takaraivossa mielessä, jos minusta tulisikin palomies. Rupesin selvittämään asiaa, ja kävin vähän juttelemassa eri paloasemilla palomiesten kanssa. Siitä se ajatus jotenkin voimistui”, Hakasalo kertoo.

Ylimartimo haaveili jo lapsena poliisin, palomiehen tai ensihoitajan ammatista. Ensihoitajana hän on seurannut läheltä palomiesten työtä.

”Ajattelin, että olisi siistiä oppia tuosta työstä enemmän, ja tutustua paremmin heidän hommaansa”, hän kertoo.

Molemmilla naisilla on vankka urheilutausta. Hakasalo on pelannut aktiivisesti koripalloa lapsuudestaan saakka, Ylimartimo muun muassa jääkiekkoa ja jalkapalloa.

”Ei mikään supernainen”

Molemmat muuttivat treeniään pääsykoetta silmällä pitäen, mutta näkevät liikunnallisen elämäntavan jo itsessään auttaneen läpipääsyyn.

”Kyllähän siinä totta kai hiki tuli testissäkin, mutta jos peruskunto on kohdillaan, ei vaadi ihmeitä päästä siihen kuntoon, että pääsee läpi”, Ylimartimo sanoo.

He uskovat, että naisten on täysin mahdollista suorittaa pelastajatutkinnon pääsykokeen fyysinen osuus, eli lihaskunnon testaus, juoksutesti ja uimataitotesti.

Pelastusopiston harjoitusalueella treenattiin korkealta pelastamista. (Kuva: Teemu Heikkilä.)
Pelastusopiston harjoitusalueella treenattiin korkealta pelastamista. (Kuva: Teemu Heikkilä.)

”En usko etteikö olisi paljon naisia jotka pystyvät pääsemään kokeista läpi, mutta palomiehen duuni ei ehkä kiinnosta alana. Ainakin meidän salilla näyttävät niin kovakuntoisilta kaikki naiset, ettei minulle tule sellainen olo, että olisin mikään supernainen”, Hakasalo naurahtaa.

”Varmaan se ylipäätään on mielletty miesten hommiksi. Ehkä se tästä muuttuu pikku hiljaa”, hän miettii.

Molemmat odottavat tulevaa puoltatoista vuotta innolla, sillä he ovat kuulleet Pelastusopistosta paljon hyvää.

”Tosi mahtava homma, että sinne pääsi toinenkin nainen, voi yhdessä sitten ihmetellä asioita”, Ylimartimo sanoo.

”Toivottavasti tämä on pieni esimerkki siitä, ettei sinne oikeasti ole mahdotonta päästä. Sinne pääsee, jos vähänkään itseä kiinnostaa.”

Teksti: Kaisu Puranen

Lue lisää