Harjoitus ja koulutus 9.10.2015

Koiramies on aina etulinjassa

Gina-saksanpaimenkoira kartoitti onnettomuuspaikan ensimmäisenä ja löysi loukkaantuneita autonrämästä.

Gina-saksanpaimenkoira kartoitti onnettomuuspaikan ensimmäisenä ja löysi loukkaantuneita autonrämästä.

Vanhempi konstaapeli Christer Österstedt kumartuu saksanpaimenkoira Ginan puoleen, osoittaa kädellään lumetonta laskettelurinnettä ja antaa Ginalle käskyn.

Koira säntää tutkimaan rinnettä, ja pian se paikallistaa jotakin. Se ilmaisee löydön haukulla, ja Österstedt kävelee asettamaan kohdalle keltaisen nauhan.

Näin jatketaan, kunnes rinteessä on kuutisen nauhaa. Gina on löytänyt kaikki kuvitteellisen maanvyöryn alle jääneet ihmiset.

Eletään kansainvälisen Barents Rescue 2015 -harjoituksen kolmatta päivää syyskuun viimeisellä viikolla Levillä.

Harjoituksen jälkeen Österstedt on tyytyväinen Ginan suoritukseen. Koira löysi myös maan alle hautautuneissa autoissa olleet uhrit.

Tässä kohtaa on maan alla ihmisiä.

”Ei ole niin tavallista, että autossa on ihmisiä. Se meni sitten sisälle autoon. Maan alla olleet ihmiset se löysi hengitysputken kohdalta, ei tunnelin suulta.”

Gina on 9,5-vuotias, eli melkein eläkeläinen. Se oli 13 kuukautta vanha, kun Österstedt sai sen. Hän on kouluttanut koiran itse. Sopivuutta poliisikoiraksi testataan, kun koira on noin puolitoistavuotias.

Jos koira on käypä, koirapoliisi ja poliisikoira aloittavat yhteisen taipaleensa. Gina on Österstedtin neljäs koira. Kaikki ovat olleet saksanpaimenkoiria. Uutta koiraa hän ei enää halua ottaa, koska on omien sanojensa mukaan ”liian vanha”.

Etsii eläviä ja kuolleita

Luulajasta kotoisin oleva Österstedt on ollut poliisina 41 vuotta, niistä 27 koiramiehenä.

”Se on vapaata hommaa. Saapi olla ulkona paljon. Käydä talvella hiihtämässä, kesällä vähän lenkillä, koira matkassa. Se on paras työkaveri. Se ei koskaan sano vastaan”, hän naurahtaa.

Hän ei äkkiseltään muista, kuinka monta ihmistä Gina on elämänsä aikana löytänyt.

”Voi, sano se. En mie saata sanoa, mutta useampi joka tapauksessa.”

Ginan päätyö on elävien ihmisten etsintä, mutta se on koulutettu myös ruumiskoiraksi.

”Sama koira saattaa etsiä molempia. Harjoittelemma ruumiinnesteillä. Panemma traasuun [kangastilkkuun] ja sen piilotamma, koira saapi sitten hakea sitä”, Österstedt kuvailee.

Österstedtin pitkän uran kovimmat keikat ovat olleet pankkiryöstöjä ja murhia. Kun esimerkiksi paennutta pankkiryöstäjää lähdetään etsimään, koiramies on aina etulinjassa etsimässä.

”Ei ryöstäjä löydy, ellei ole koiraa.”

Österstedtin mielestä ei ole poliisin työtä parempaa ammattia.

”Moni haluaa kriminologiksi, sisälle istumaan. Parasta on, kun ulkona saa olla, tehdä hyvää. Kun rosvon saa kiinni, niin hyvä olo kestää parikin päivää.”

Alueella on 17 poliisikoiraa: kolme Kiirunassa, kolme Haaparannassa ja kahdeksan Luulajassa.

koiramies5
Christer Österstedt on ollut koirapoliisina 27 vuotta. Hänen mukaansa parempaa ammattia ei ole.

Teksti ja kuvat: Kaisu Puranen

Lue lisää