Harjoitus ja koulutus 7.10.2015

Konrad on erikoistunut katastrofeihin

Pelastuskoira-asiantuntija, kouluttaja Annika Himanen on yksi Barents-harjoituksen koiratehtävien suunnittelijoista. Konrad on erikoistunut pelastamiseen vaikeista olosuhteista.

Pelastuskoira-asiantuntija, kouluttaja Annika Himanen on yksi Barents-harjoituksen koiratehtävien suunnittelijoista. Konrad on erikoistunut pelastamiseen vaikeista olosuhteista.

Saksanpaimenkoira Konrad, 4, katselee innoissaan alas jyrkältä mäentörmältä. Alhaalla on meneillään harjoitus, jossa pelastetaan kuvitteellisen bussionnettomuuden uhreja. Pelastajat auttavat loukkaantuneita kauemmas, kaikkialla käy kymmenien ammattilaisten ja vapaaehtoisten hyörinä.

Alkamassa on Barents Rescue 2015 -harjoitusviikon kolmas päivä Levillä keskiviikkona 30. syyskuuta.

Konradin ohjaaja on Kriisinhallintakeskuksen pelastuskoira-asiantuntija Annika Himanen. Keskus on yksi Barents-harjoituksen valmistelijoista, Himasella puolestaan on 25 vuoden kokemus pelastuskoirista. Konradin erikoisalaa taas ovat katastrofit.

”Konrad on Kriisinhallintakeskuksen kansainvälisessä pelastusmuodostelmassa valmiudessa, eli hän on katastrofitehtäviin koulutettu koira”, Himanen kertoo.

Konrad yhdistää tämänkin hektisen harjoitustilanteen siihen, että luvassa on hauskaa tekemistä. Se vaikuttaa kovasti siltä, kuin haluaisi päästä pian mukaan toimintaan. Paikallaan pysyminen on vaikeaa, välillä pääsee pieni ulvonta.

Konradin työnkuvaan kuuluvat juuri sellaiset onnettomuudet kuin Barents-harjoituksessa, esimerkiksi rauniopelastaminen.

”Puhumme vähän vaikeammista olosuhteista kuin tavallisesta metsässä etsimisestä. Hän tekee sitäkin, mutta tämä on meidän spesiaalialueemme”, Himanen kertoo.

Himanen on mukana 10 hengen tiimissä, joka suunnitteli Barentsiin koirille sopivia tehtäviä.

”Tiesimme, että eri maista on tulossa paljon koiria, ja varmistimme, että niille on varmasti järkevää tekemistä. Koko tämä bussionnettomuus on esimerkiksi yksi rasti, ja ympäri Leviä on muitakin.”

Keskiviikkona harjoitukseen oli saapunut yhteensä 11 pelastuskoiraa, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä.

Himanen painottaa, että Barentsin kaltaiset harjoitukset ovat hyvin tärkeitä myös pelastuskoiraväelle. Hänen mukaansa tällaisiin harjoituksiin päästään liian harvoin.

”Me voimme luentosalissa puhua siitä, miten tehdään, mutta jos porukka ei pääse harjoittelemaan, sitten ollaan tositilanteessa peukalo keskellä kämmentä.”

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

 

Lue lisää