Harjoitus ja koulutus 23.5.2022

Kotkan VPK voitti Jehumaljan – joukkue ja joukkueen johtaja tietokilpailun parhaimmat

Kotkan VPK:n joukkueessa olivat mukana Simo Sarimon lisäksi konemies Elias Ripatti, ensimmäinen sammutusmies Mikko Häkkinen, toinen sammutusmies Jari Lipiäinen, kolmas sammutusmies Jaakko Linko ja neljäs sammutusmies Anu Kallio.

Kotkan VPK:n joukkueessa olivat mukana Simo Sarimon lisäksi konemies Elias Ripatti, ensimmäinen sammutusmies Mikko Häkkinen, toinen sammutusmies Jari Lipiäinen, kolmas sammutusmies Jaakko Linko ja neljäs sammutusmies Anu Kallio.

Palokuntien SM-kilpailun eli Jehumaljan voitti tänä vuonna Kotkan VPK. Kotkalaiset olivat parhaimpia joukkuetietokilpailussa ja tietokilpailun paras oli Kotkan VPK:n joukkueen johtaja Simo Sarimo.

Hän on vuodesta 2013 lähtien ollut mukana Kotkan VPK:n joukkueessa ja kotkalaiset ovat vuosittain kilpailleet samalla joukkueella. Nyt koronan aiheuttamien välivuosien jälkeen joukkue saavutti komean voiton.

”Olemme valmistautuneet kisaan huolellisesti kevään aikana ja se onkin tässä se homman suola, jonka huipentumana ovat kilpailut”, Sarimo sanoo.

”Harjoitteluohjelman olemme suunnitelleet omaa porukkaa ajatellen.”

Sarimo voitti ensimmäisen kerran tietokilpailun ja se tuntui toki hyvälle, mutta erityisen ylpeä hän on omasta joukkueestaan, jonka suoritukset kilpailussa olivat todella hyvät.

Tietokilpailuun hän valmistautui samalla tavalla kuin aikaisemmin ja tärkeintä siinä on hyvä motivaatio.

Kalustokilpailussa voittajajoukkue sijoittui neljänneksi.

”Odotettiin ehkä hieman haastavampaa tehtävää, mutta vastus oli kova ja perusvahvalla suorituksella saavutimme neljännen sijan.”

Simo Sarimo liittyi vuonna 2006 Kotkan VPK:n nuoriso-osastoon ja hälytysosastossa hän aloitti 18-vuotiaana. Hän on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi pari vuotta ja erikoistuu parhaillaan akuuttilääketieteeseen. Sarimo työskentelee Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa ja asuu nykyisin Espoossa.

Anjalan VPK tuli toiseksi tämän vuoden kilpailussa.

”Olen mukana myös kotikaupunkini VPK:ssa, mutta sydän sykkii edelleen Kotkan VPK:lle ja haluan olla mukana sen kilpailutoiminnassa.”

Lääkärin ammatin vastapainoksi palokuntatoiminta antaa mukavaa mukanaoloa muiden kanssa. Oma ammatti ja harrastus tuovat puolin ja toisin hyötyä esimerkiksi ensiapuun tai vuorovaikutustaitoihin.

”Koska en ole ollut mukana ensivastetoimintaa tekevissä palokunnissa, lääkärin ammatista on siinä mielessä ollut harmillisen vähän hyötyä.”

Tirilä voitti taito- ja Inkeroinen kalustokisan

Kotkan VPK:n jälkeen toiseksi sijoittui myös joukkue Kymenlaaksosta eli takavuosien kestomenestyjä Anjalan VPK Kouvolasta. Kolmanneksi tuli Tirilän VPK Lappeenrannasta, neljänneksi Savion VPK Keravalta ja viidenneksi Inkeroisten VPK Kouvolasta.

Tirilän VPK tulossa maaliin kalustoskilpailussa.

Taitokilpailun paras joukkue oli Tirilän VPK. Kalustokilpailun voittaja oli Inkeroisten VPK. Paras yksikönjohtaja oli Sami Harju Inkeroisten VPK:sta.

Veteraanisarjan voitti Selänpään VPK Kouvolasta, toinen oli Jämsänkosken VPK Jämsästä ja kolmas oli Vaajakosken VPK Jyväskylästä.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 21 yleisen sarjan ja 4 veteraanisarjan joukkuetta vapaaehtoispalokunnista ympäri Suomea. Kilpailun tämänvuotinen teema oli pelastustoimi ja puolustusvoimat tieliikenteessä.

Savion VPK:n joukkue lähdössä kalustokisaan.

Suomen Palopäällystöliiton organisoimien kilpailujen järjestelyvastuu oli Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella ja kilpailu käytiin Raaseporissa. Kilpailujen suojelija oli ministeri Thomas Blomqvist.

Ensi vuonna Helsingissä

Palokuntien suomenmestaruudesta ja kilpailun pääpalkinnosta Jehumaljasta on kilpailtu jo vuodesta 1952 lähtien. Kilpailu jakautuu kolmeen osaa; tietokilpailuun, taitokilpailuun ja kalustokilpailuun. Tietokilpailussa mitataan kilpailuryhmän jäsenen tiedollista osaamista. Taitokilpailussa arvioidaan kilpailuryhmän taidollista osaamista. Kalustokilpailussa mitataan ryhmän tiedollista ja taidollista kokonaisosaamista hälytyksenomaisessa tehtävässä. Kilpailuryhmä, jolla on suurin yhteenlaskettu pistemäärä kolmen eri osakilpailun jälkeen, palkitaan kiertopalkinnolla; Jehumaljalla. Vuodesta 2007 kilpailussa on ollut mukana myös veteraanisarja, jonka kilpailu koostuu kalustokilpailusta. Kilpailun tarkoituksena on kohottaa ja edistää palokuntien tietoja ja taitoja todellisten hälytystehtävien varalle kilpailusuorituksiin valmistautumalla. Tavoite on, että kilpailun voittamiseen tarvitaan sekä tietoa että taitoa yhdistettynä ripeään suoritukseen.

Ensi vuonna kilpailu järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kanssa.

Kaikki tulokset ovat nähtävillä sunnuntain aikana Jehumalja-kisojen nettisivuilta.

Teksti: Esa Aalto Kuvat: Suomen Palopäällystöliitto ja Esa Aalto

Lue lisää