Harjoitus ja koulutus 10.1.2022

Pelastuskoulun uusi johtaja on valmis yhteistyöhön Pelastusopiston kanssa

Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen jäi eläkkeelle parisen kuukautta sitten. Uusi johtaja Jari Lempinen katsoo, että rahoitus tullee viemään koulun opetusta lähemmäs Pelastusopistossa annettavaa opintomäärää.

Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen jäi eläkkeelle parisen kuukautta sitten. Uusi johtaja Jari Lempinen katsoo, että rahoitus tullee viemään koulun opetusta lähemmäs Pelastusopistossa annettavaa opintomäärää.

Jari Lempinen aloitti parisen kuukautta sitten Helsingin pelastuskoulun johtajana. ”Olemme valmiita keskustelemaan koulutuksen kehittämisestä”, hän sanoo.

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Helsingin pelastuskoulu sai tulevaisuudelleen jonkinmoisen varmistuksen, kun toimilupaa jatketaan edelleen.

”Ei koulun toiminta vieläkään ole täysin turvattu. Löysässä hirressä roikutaan edelleen. Tosin köydestä tuli nyt hieman pehmoisempi ja joustavampi”, rehtorin uraansa lopetteleva Matti Waitinen naurahtaa.

Uudella johtajalla Jari Lempisellä on palomiestausta. Hän valmistui palomieheksi 1980-luvun alussa. Paloesimieheksi hän valmistui vuonna 1995 ja päällystökurssilta 2000-luvun alussa.

Erilaista kuin maaseudulla

Lempinen katsoo, että rahoitus tullee viemään pelastuskoulussa annettavaa opetusta lähemmäs opistossa annettavaa opintomäärää.

”Helsingin erityispiirteet otetaan silloin huomioon täydennyskoulutuksessa.”

Hän ei välttämättä pitäisi hyvänä sitä, jos Pelastusopisto ohjaisi ja valvoisi pelastuskoulun toimintaa.

”Siellä ei ehkä ymmärretä Helsingin erityispiirteitä. Myös tehtävämäärät ja -kenttä ovat erilaisia kuin maaseutualueilla. Pelastusopistossa tähdätään valtakunnalliseen osaamiseen eikä yksilöidä koulutusta tietyille alueille, mikä on toki järkevääkin.”

Lempinen ja Waitinen ymmärtävät kuitenkin rahoituksen merkityksen.

Yhteistyö on jäänyt vuosien saatossa

Matti Waitisen mielestä koulu ja opisto tarvitsevat yhteistyötä.

”Valitettavasti se on vuosien saatossa jäänyt. Rahapula on vaikuttanut kielteisesti aiempaan hyvään yhteistyöhön. Aikaisemmin meiltä oli edustaja myös opiston neuvottelukunnassa. Meihin on myös vaikuttanut pelko siitä, että koulun toiminta lopetetaan.”

Jari Lempisen mukaan halua yhteistyöhön on.

”Olemme valmiita keskustelemaan koulutuksen kehittämisestä. Paras tapa tutustua toistemme toimintaan voitaisiin saada aikaan esimerkiksi opettajavaihdoilla.”

Sisäministeriö teettää pelastuskoululla ulkopuolisen auditoinnin ensi vuonna. Samalla selvitetään myös koulutuksen kustannukset.

Lue lisää: Valtion rahoittama yhteinen oppilaitos poistaisi vastakkainasettelun — nyt ”meneillään on järjetön kilpailu”

Lue koko haastattelu Pelastustiedosta 9-10/2021.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää