Harjoitus ja koulutus 12.10.2015

Ralliturvallisuuskoulutusta maailmalle

Mikko Saastamoinen, Laura Suvanto ja Jarno Joensuu kertoivat Rescue Days -kävijöille suomalaisesta rallikisaturvallisuudesta.

Mikko Saastamoinen, Laura Suvanto ja Jarno Joensuu kertoivat Rescue Days -kävijöille suomalaisesta rallikisaturvallisuudesta.

Suomalaista autourheilukilpailujen turvallisuuskoulutusta esiteltiin Berliinissä Rescue Days –tapahtumassa lokakuun toisena viikonloppuna.

Kouluttajien kanssa ralliautoa on esittelemässä 21-vuotias rallikuljettaja Laura Suvanto. Hän on ajanut viisi vuotta kilpaa, tällä hetkellä hän ajaa Saksassa Opelin Adam-cupissa.
Turvallisuusasiat tulivat Lauralle eteen konkreettisesti, kun hän ajoi elokuussa rajusti ulos kilpailussa. Jalkoihin ja alaselkään murtumia saanut rallikuski lähti senkin takia mielihyvin mukaan kertomaan, miten tärkeää on huolehtia niin kuljettajien kuin yleisön turvallisuudesta.
”Tietoa ja taitoa tarvitaan ja näin on mahdollisuus myös jakaa muualle tätä tärkeää tietoa.”

Laura Suvanto on mukana myös Turvassa tiellä -kampanjassa, jossa autourheilijat jakavat liikenneturvallisuustietoa kahdeksasluokkalaisille.

Suomen Palopäällystöliitto on sopinut Autourheilun kansallisen keskusjärjestön AKK:n kanssa siitä, että autourheilukilpailujen vapaaehtoiset saavat turvallisuuskoulutukset ja heistä muodostuu ensivasteryhmiä.

Kouluttajina toimivat vuoromestari Mikko Saastamoinen Lappeenrannasta ja paloesimies Jarno Joensuu Porista.

”Monet eivät ole katsoneet ralliautoon sisällekään. Moni palomieskin on täällä käynyt ihmettelemässä ralliautoa, jonka sisällä kulkee turvakaaria. Niiden kanssa pelastustyövälineiden käyttö vaatii harjoittelemista”, Mikko Saastamoinen sanoo.

Kansainvälinen autourheilujärjestö FIA on myös kiinnostunut suomalaisten ideoimasta turvallisuuskoulutuksesta kilpailujen järjestäjille.

Toivomuksena on, että koulutus tulisi pakolliseksi rallitapahtumien järjestäjille. Suomessa on koulutusta annettu puolentoistavuoden ajan ja se on saanut toistasataa koulutettua.
Ralliautosta pelastamista esitellään seuraavan kerran Helsingissä 18.-20.11. järjestettävillä FinnSec-messuilla. Silloin näytetään, miten rallikuski Laura Suvanto pelastetaan ralliautosta.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää