Harjoitus ja koulutus 4.12.2017

Tehokasta tilannekuvaa Pelastusopistolla

Vanhempi opettaja Tapio Neuvonen (vas.) ja yliopettaja Matti Honkanen iloitsevat Pelastusopiston uudesta tilannekeskuksesta.

Vanhempi opettaja Tapio Neuvonen (vas.) ja yliopettaja Matti Honkanen iloitsevat Pelastusopiston uudesta tilannekeskuksesta.

Pelastusopistossa vietettiin juuri uuden tilannekeskuksen avajaisia. Uusitussa oppimisympäristössä voidaan kouluttaa kerrallaan 8–12 henkilöä neljällä eri toimintapisteellä. Tietoa voidaan jakaa isoille näytöille molemmin puolin huonetta, jolloin kokonaiskuva välittyy tehokkaasti. Näin voidaan hoitaa kahtakin yhtäaikaista tilannetta, kuten esimerkiksi myrskyonnettomuuksia ja isoa rakennuspaloa.

”Tilannekeskus kerää ja välittää tietoa. Täällä voi harjoitella hyvin moniviranomaistilanteita. Voimme johtaa ja tukea johtamista. Alkutilanteessa voimme hoitaa etäjohtamista ja antaa tukea esimerkiksi hakemalla kohdekortteja ja tietoa vaarallisista aineista”, kertoo johtamisen tiimin vetäjä, yliopettaja Matti Honkanen.

Tilannekeskuksessa on hyödynnetty uusinta tekniikkaa. Ohjausyksiköstä voidaan helposti hallita eri näyttöjen näkymiä yhdestä paikasta.

Nyt tilannekeskuksessa on käytössä PEKE, mutta jatkossa KEJO-johtamisjärjestelmä. Tilannekeskusta hyödynnetään myös hätäkeskusten käyttöön tulevan uuden ERICA-hätäkeskustietojärjestelmän koulutusympäristönä. Tilaa käytetään sekä tutkinto- että täydennyskoulutuksessa. Tiloihin tulee myös kulunvalvonta, ovikamerat, kassakaapit papereiden säilytykseen ja muu tietoturva-asioihin liittyvä tekniikka.

”Olemme katsoneet kauas tulevaisuuteen. Uudella opetustilalla voidaan vastata tuleviin pelastustoiminnan uudistuksiin. Etäjohtaminen ja tilannekeskustoiminnot ovat entistä suuremassa roolissa tulevassa pelastustoiminnan johtamisen toiminnassa. Olisi hyvä löytää yhteinen konsepti ja tapa toimia tilannekeskuksissa koko maassa”, Honkanen kertoo.

Tulevaisuuden testilaboratorio

”Uusi tilannekeskus on myös testilaboratorio, jossa voi testata tulevaisuuden ratkaisuja ja viedä hyviä käytäntöjä kentälle. Meillä on hyvät pelastustoiminnan johtamisen opettajat ja haluamme kehittää koko toimialaa”, kertoo koulutuspäällikkö Heli Kurkko.

Tilannekeskus on varustettu viranomaisten käyttämällä tuve-turvallisuusverkolla sekä ulkoisella julkisella verkolla. Uusissa tiloissa voidaan hyödyntää myös visuaalista 3D-toimintaympäristöä XVR:ää, joka soveltuu vaativienkin onnettomuustyyppien pelastustoiminnan suunnittelun, johtamisen ja yhteistoiminnan harjoitteluun.

Uusi tilannekeskus on ollut Pelastusopiston yhteinen ponnistus. Sitä suunnitellessa tutustuttiin useiden pelastuslaitosten ja valtionhallinnon tilannekeskuksiin ilmanvaihdosta ja sähköjohtojen sijoittelusta lähtien. Vanhaa tilassa ovat vain seinät.

Uudet tilat pääsevät kunnolla käyttöön Pelastustoiminnan kriisi- ja suuronnettomuusharjoitus KriSussa Pelastusopistolla ensi helmikuussa.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Suomen ensimmäisen koulutuskäyttöön rakennetun tilannekeskuksen avajaisia vietettiin 1. joulukuuta Pelastusopistolla. Kuva: Pelastusopiston suunnittelija Ilkka Kukkonen.

Lue lisää