Harjoitus ja koulutus 15.3.2019

Viitasaaren lukion pelastuslinjan aloitus on vaakalaudalla

Linjalle on suunniteltu vahva liikunnallinen puoli, joka fyysisesti tukisi valmentautumista varsinkin pelastajakurssin testeihin.

Linjalle on suunniteltu vahva liikunnallinen puoli, joka fyysisesti tukisi valmentautumista varsinkin pelastajakurssin testeihin.

Viitasaaren lukion pelastus- ja turvallisuuslinjan ensi syyslukukauden aloitus on vaakalaudalla. Tällä hetkellä linjalle on hakenut juuri päättyneessä yhteishaussa vain yksi henkilö.

Viitasaaren paloaseman asemamestari Ville Ala-Kokko kertoo, ettei ajatusta opintolinjasta suinkaan haudata. Hän uskoo matalan kiinnostuksen syyksi, että nuorilla voi olla kynnys muuttaa lukioon vieraalle paikkakunnalle, varsinkin, kun aikaa tärkeän päätöksen kypsyttelyyn oli vain muutama kuukausi.

”Linja julkaistiin marras-joulukuun vaihteessa, ja yhteishaku oli jo helmi-maaliskuussa”, hän sanoo.

Ala-Kokon mukaan tarkoitus onkin satsata vuoden päähän. Linja voi käynnistyä jo ensi syksynä, jos sille saadaan kolme opiskelijaa. Jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan vielä kesälläkin.

”Aikaa on vielä kypsytellä puoli vuotta. Jos haluaakin linjalle, niin tervetuloa, mistä päin Suomea tahansa!”

Eväät pelastusalalle

Pelastus- ja turvallisuuslinja antaa eväät esimerkiksi pelastaja- ja ensihoito-opintoihin. Lukio-opintojen yhteydessä voi suorittaa sopimuspalokuntalaisten peruskurssit niin, että ne hyväksytään osaksi lukio-opintoja.

”Tässä saa kosketuspintaa siihen, millaista työ on, ja se tuo ponnahduslautaa eteenpäin. Linjalla on vahva liikunnallinen puoli, joka oikeasti fyysisesti tukee valmentautumista varsinkin pelastajakurssin testeihin”, Ala-Kokko kertoo.

Suurin intressi on saada lisää opiskelijoita pienen paikkakunnan lukioon. Kunta houkuttelee heitä myös edullisella asumisella ja muulla opintoihin liittyvällä tuella, kuten kannettavilla tietokoneilla.

Pääsyvaatimuksena linjalle on lääkärintarkastus, jossa tarkastetaan terveydelliset edellytykset toimia pelastusalan tehtävissä.

”Varsinaisia fyysisiä vaatimuksia ei ole”, Ala-Kokko kertoo.

Linjan toteuttavat yhteistyössä Viitasaaren lukio, Keski-Suomen pelastuslaitos ja Keski-Suomen pelastusalan liitto.

Katso täältä, millainen linja on kyseessä!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jani Sourander

Lue lisää