Kalusto 28.10.2021

Jäähdytystä suoraan kohteeseen akkupaloissa, mutta soveltuu muuhunkin

Yliopettaja Ismo Huttu Pelastusopistosta esitteli E-pistosuihkuputkea harjoitusalueella tuntiopettaja Petteri Niemen (oik.) kanssa syyskuussa 2021

Yliopettaja Ismo Huttu Pelastusopistosta esitteli E-pistosuihkuputkea harjoitusalueella tuntiopettaja Petteri Niemen (oik.) kanssa syyskuussa 2021

Pelastuslaitokset ovat testanneet E-läpilyöntisuihkuputkea, joka voi soveltua muuhunkin kuin sähkö- ja hybridiautojen akkupaloihin. Kokemuksia kerätään nyt myös Pelastusopistolla.

”Tuotetta on meillä testattu vasta pikaisesti. Idea on hyvä, eli jäähdytetään suoraan sinne missä pitääkin. Tärkeää on lyödä akkukotelosta läpi, mutta ei kennoihin asti”, kertoo yliopettaja Ismo Huttu Pelastusopistosta.

Sammutusainetta on virrattava, kun kärki isketään kohteeseen. Kahva on eristetty 1000 voltin jännitteeseen asti.

”Esittelyt pelastuslaitoksilla jatkuvat, koska haluamme maahantuojana saada lisää käyttäjäkokemuksia. Testien aikana on tullut hyviä ideoita käyttää tuotetta monipuolisesti muuallakin kuin sähköautopaloissa (akkupalot). Tällaisia ovat muun muassa paksut kattorakenteet rakennuspaloissa ja syvälle maaperään levinneet metsäpalot”, kertoo tuotepäällikkö Ilkka Ekman Tamrex Oy:stä.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetun E-läpilyöntisuihkuputken pituus on 50 sentin jatkoputkella, kahvalla ja kärkiosalla noin 1,1 metriä. Kokonaisuus painaa vajaat kahdeksan kiloa.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää Pelastustiedosta 7/2021

Lue lisää