Kalusto 17.5.2019

Kaksi uutta E-luokan öljyntorjunta-alusta Varsinais-Suomeen

Tämä on Houtskariin jo aikaisemmin hankittu alus, joka on samaa mallia kuin nyt ostetut. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on nyt yhteensä kolme uutta E-luokan öljyntorjunta-alusta. Yhteensä aluksia on kahdeksan.

Tämä on Houtskariin jo aikaisemmin hankittu alus, joka on samaa mallia kuin nyt ostetut. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on nyt yhteensä kolme uutta E-luokan öljyntorjunta-alusta. Yhteensä aluksia on kahdeksan.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on hankkinut kaksi E-luokan öljyntorjunta-alusta.  Uudet alukset korvaavat kaksi vanhentunutta alusta.

Alukset sijoitetaan Kustavi-Taivassalon merialueille. Alukset on lähtökohtaisesti suunniteltu monikäyttöisiksi. Tämä tarkoittaa, että niillä voidaan öljyvahinkojen torjuntatehtävien lisäksi operoida pelastustehtävissä ja tukea muiden viranomaisten, kuten ensihoidon toimintaa. Pelastuslaitoksen tavoite on näiden hankintojen avulla osaltaan tehostaa Saaristomeren alueen ympäristösuojelua.

Ensimmäinen alus saapui Taivassaloon 14. toukokuuta.

Hankintaan liittyvän kilpailutusprosessin jälkeen alukset päätettiin hankkia porvoolaiselta Weldmec Marine Ab:lta. Alukset ovat Serecraft-merkkisiä, mallia W14C. Alusten verollinen hankintahinta on noin 830 000 euroa kappale ja kustannusten kattamiseen osallistuu Öljysuojarahasto 90 prosentin osuudella.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on nyt yhteensä kahdeksan E-luokan alusta, joista kolme on nyt uusittu.  F-luokan aluksia on viisi, ja niistä neljä kerää öljyä itsenäisesti. Keräävät öljyntorjunta-alukset on peruskorjattu kahden kuluneen vuoden aikana. Apuveneitä öljypuomin ankkurointiin ynnä muihin tehtäviin löytyy lisäksi kolmisenkymmentä.

Yhdenmukainen navigointi

Alusten kotisatamiksi on suunniteltu Taivassalo ja Kustavi. Ensimmäinen alus on jo toimitettu ja se saapui Taivassaloon 14. toukokuuta. Kustavin alus saapuu kotisatamaan toukokuun loppuun mennessä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa osaltaan merialueilla tapahtuneista öljyvahingoista yhteistyössä muiden merellisten viranomaisten kanssa. Pelastuslaitoksen ylläpitämää öljyntorjunnan valmiutta ohjataan aluepelastuslautakunnan päättämän öljyvahinkojen torjuntasuunnitelman avulla.

Aluksilla voidaan operoida myös pelastustehtäviä.

Veneet ovat rakenteeltaan sisaraluksia, mikä näkyy alusten tekniikassa. Niissä on muun muassa yhdenmukaiset navigointilaitteet.

Alusten päämitat ja suoritusarvot

– Pituus: 13,8 m

– Leveys: 3,95 m

– Syväys: 1,1 m

– Keulaportin leveys: 1,8 m

– Kevytpaino: 11,0 tonnia

– Kansilasti: 3,0 tonnia

– Koneteho, P: 2 x 174,5 kW

– Pohjakulma: 14º

– Polttoainesäiliöt: 540 litraa

– Toimintamatka: 150 mpk

– Nopeus, kevytpaino: 28 solmua

– Nopeus, kuormattuna: 15 solmua

– Suunnittelukategoria: Rannikko C

– Katsastus: Kotimaan liikennealue II

– Sertifiointi: CE, Ammattiveneohjeisto

Hanke on valmisteltu yhteistyössä tulevien käyttäjien, Taivassalon ja Kustavin VPK:ien kanssa.

Alusten saavuttua kotisatamiinsa käynnistetään niiden käyttöhenkilöstön harjoittelu. Alusten vihkiminen tapahtuu operatiivisen käyttöönoton jälkeen myöhemmin syksyllä.

Aktiivipalveluksesta poistettavat vanhentuneet alukset huutokaupattaneen aikanaan pelastuslaitoksen julkisessa huutokaupassa.

Teksti ja kuvat: Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Lue lisää