Kalusto 18.2.2015

Palokunnan pitää vaatia laatua komposiittipullojen tarkastajalta

Palomiehet käyttävät komposiittipulloja savusukelluksessa. McDonalds-ravintola paloi Tampereen keskustassa 2010.

Palomiehet käyttävät komposiittipulloja savusukelluksessa. McDonalds-ravintola paloi Tampereen keskustassa 2010.

Pelastuslaitosten palokuntien pitäisi vaatia komposiittipullojen tarkastuslaitoksilta perusteellista raportointia. Lisäksi palokuntien tulisi uusia turvallisuuskäytäntönsä pullojen suhteen, painottaa sukellustekniikka-ammattilainen Jouko Askola.

”Tärkeintä on, että palokunnat arvioivat täyttöpaikkojen turvallisuuden ja tekevät analyysin, miten toimitaan komposiittipullojen kanssa. Toiseksi niiden täytyy kehittää pullojen rekisteri ja ylläpitää sitä”, Askola sanoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistutti tiedotteessaan 16. helmikuuta, että hengityslaitteiden komposiittipullot on tarkastettava kolmen vuoden välein tarkastuslaitoksella. Tukesin mukaan pulloja on käsiteltävä huolellisesti säilytyksessä, täytössä ja huollossa, vaikka ne ovatkin keveitä ja lujia.

Valtion palo-opistolla Espoon Otaniemessä opettajana 11 vuotta työskennellyt Askola kritisoi, että palokunnilta puuttuu yhtenäinen rekisteri komposiittipullojen tarkastuksissa ja seurannassa.

”Seurantarekisteri on äärettömän tärkeä asia, mutta sen suhteen löytyy aluepelastuslaitoksissa aika paljon kirjavuutta.”

Askolan mukaan pullojen tarkastuksen laatu riippuu yksittäisten palokuntien huolellisuudesta. Hän ehdottaa, että palokuntien pitäisi pitää yllä tietokantaa, josta pystytään selvittämään yhdellä Enter-näppäimen painalluksella komposiittipullojen määräaikaistarkastukset ja hylkäykset.

”Palokuntien oma asenne pullojen täyttöön ja huoltoon pitää olla erittäin tarkka”, Askola sanoo.

Hän painottaa, että kun määräaikaistarkastuksen aika tulee, palokunnan pitäisi arvioida hyvin tarkkaan tarkastuslaitoksen ammattitaito ja tekniset varusteet.

Hänen mukaansa Suomessa on yrityksiä, joilla ei ole edes vaadittavia teknisiä työvälineitä.

”Paikoista on palautunut pulloja, joiden sisällä on ollut kosteutta. Ne eivät täytä laatujärjestelmän tasoa.”

Askola sanoo, että komposiittipullojen kunto on paitsi tarkastuspaikan, myös pullojen omistajan vastuulla. Tiukkana taloudellisena aikana palokunnat tyytyvät käyttämään pullot laitoksella, joka tarkastaa ne halvimmalla.

”Palokunnan pitäisi selvittää toimittajan ammattitaito, työvälineet ja laatutaso sekä vaatia selvät raportit, mitä on tehty. Pullot pitäisi toimittaa takaisin täytettynä ja hengitysilmasta pitäisi tulla ilma-analyysi.”

Lue Tukesin tiedote tästä.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Pirkanmaan pelastuslaitos

Lue lisää