Kalusto 27.12.2021

Uusi ambulanssi soveltuu vaativiinkin potilaskuljetuksiin — paarit kantavat jopa 318 kiloa

Auto ollut nyt noin kaksi viikkoa käytössä ja käyttäjien kokemukset erilaisista tehtävistä ovat olleet positiiviset.

Auto ollut nyt noin kaksi viikkoa käytössä ja käyttäjien kokemukset erilaisista tehtävistä ovat olleet positiiviset.

Satakunnan sairaanhoitopiiri hankki vaativampiakin potilaiden siirtokuljetuksia varten ambulanssin, jossa on kiinnitetty huomiota paitsi potilas-, myös työturvallisuuteen.

”Sähkökäyttöisten paarien kantavuus on jopa 318 kiloa. Yhä useammin kuljettavana on kookkaampia potilaita. Tällaisten potilaiden kuljettaminen on turvallisempaa ja inhimillisempää uudenlaisella kuljetustavalla ja -alustalla”, Satasairaalan ensihoidon osastonhoitaja Ari Nikki ja ensihoidon kenttäjohtaja Mika Lähteenmäki sanovat.

Sähkökäyttöisten paarien kantavuus on jopa 318 kiloa.

Ensihoitajat eivät nosta noin 60 kiloa painavia paareja, vaan ne toimivat sähköllä. Ambulanssissa ei ole perinteistä lavettia. Paarit vedetään ulos ja lasketaan pyörille. Paareja ei nosteta eikä lasketa manuaalisesti.

Auto ollut nyt noin kaksi viikkoa käytössä ja käyttäjien kokemukset erilaisista tehtävistä ovat olleet positiiviset. Pieniä muutoksia tehdään vielä hoitotilaan ja ohjaamoon, mikä on normaalia.

Ensimmäinen laatuaan

Ajoneuvon kuljettaminen hoituu siinä kuin muidenkin ambulanssien ajaminen, mutta koulutusta tarvittiin erityisesti paarien käyttämiseen. Lähteenmäki on kouluttanut henkilöstöä uuden siirtokuljetusyksikön käyttämistä varten.

”Uuden kaluston myötä kuljetuksen aikana voidaan antaa tehostettua hoitoa. Tehohoitoambulanssi on eurostandardin mukainen C-kategorian ambulanssi ja tiettävästi ensimmäinen laatuaan koko maassa”, Lähteenmäki kertoo.

”Meillä oli edessä ajoneuvokaluston hankinta ja tarve oli saada erityisesti raskaampaa paarikalustoa. Kävimme Saksassa tutustumassa tällaiseen kalustoon”, Ari Nikki sanoo.

Investointi maksoi 270 000 euroa ja paarikaluston hinnaksi tuli noin 40 000 euroa.

Kustannustehokkuudesta huolehditaan siten, että hoitotila on modulaarinen ja vaihdettavissa uuteen alustaan, kun vanhalla kilometrit täyttyvät. Vuosittain ajokilometrejä kertyy satatuhatta. Uusi alusta joudutaan vaihtamaan viiden vuoden välein.

”Tämä on ensimmäinen myymämme ambulanssikäyttöön mennyt versio. Vastaavalla korirakenteella on käytössä kaksi monitoimiyksikköä ja lisää on tulossa ensi vuoden alkupuolella”, myyntijohtaja Tuomo Sertti Tamlansilta kertoo.

Hoitotila on modulaarinen ja vaihdettavissa uuteen alustaan, kun vanhalla kilometrit täyttyvät.

Ambulanssi numeroina 

Ajoneuvon korkeus 3 metriä

Pituus 7 metriä

Paino 4,2 tonnia

Paarien kantavuus jopa 318 kiloa

Teksti: Esa Aalto

Kuvat: Mika Lähteenmäki

Lue lisää