Kalusto 1.3.2016

Vesihuollon turvaajat

Laiteasentajat Mauri Kajosmäki (vas.) ja Veli-Pekka Jantunen tutkivat, voisiko uudistettua vesipostia vielä parantaa entisestään. Hyvässä porukassa on mukava kehitellä tuotteita ja työmenetelmiä.

Laiteasentajat Mauri Kajosmäki (vas.) ja Veli-Pekka Jantunen tutkivat, voisiko uudistettua vesipostia vielä parantaa entisestään. Hyvässä porukassa on mukava kehitellä tuotteita ja työmenetelmiä.

Palo- ja vesitekniikka PA-VE Oy:n pihalla vierailijaa tervehtivät isot siniset kartiot lumihatuilla. Keuruulla valmistetaan päätuotteina kotimaisia palo- ja vesiposteja, pumppaamoja ja laitekaivoja. Suomessa Kalvi-paloposteja on toimitettu Hangosta Ivaloon. Niitä on myös erityiskohteissa, kuten Kehäradalla, Länsimetrossa ja Helsinki–Vantaan lentokentällä. Tekniikka on usein piilossa maan alla, mutta toimivan vesihuollon merkitys on sitäkin näkyvämpi.

Pa-Ve_26022016_296Noin 2000 neliömetrin halli on siisti. Rälläkkä- ja hitsausäänet pistävät välissä korvaan. Huomion varastaa kuitenkin hallin perällä massiivinen rotaatiovalukone, joka tuo pikaisesti katsottuna mieleen tieteisfilmien aikakoneet. Karusellimaisen koneen muotteihin kaadetaan polyeteenijauhetta ja uunissa sulatuksen sekä pyörimisvaiheiden jälkeen valut otetaan muoteista ulos. Hienolla laitteella riittää myös alihankintatöitä. Tuotantoa lisätään siirtymällä 3-vuorotyöhön.

Ari ”Kille” Lehtonen, 63, on valmistanut paloposteja jo yli 30 vuotta. Hän on myös toimittanut niitä asiakkaille ympäri Suomen. ”Killen luo on helppo tulla kysymään neuvoa, jos tulee haastavampi tilaus”, kiittelee tuotanto- ja kehityspäällikkö Janne Piela.

Lue koko juttu Pelastustiedosta 2/2016, joka ilmestyy 30. maaliskuuta.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Pa-Ve_26022016_036
Myynti-insinööri Sami Selin (vas.) ja tuotanto- ja kehityspäällikkö Janne Piela testaavat pikaliitinkäyrän tiiviyttä. Käyrä kulkee mukana paloautossa, koska sillä kiinnitetään sammutusletku palopostiin.
Pa-Ve_26022016_122
Polyeteenijauheesta syntynyt sadevesikaivon runko putkahti ulos rotaatiovalukoneesta. Arto Mikkilä (vas.) ja Joni Soini viihtyvät monipuolisessa vuorotyössä.
Pa-Ve_26022016_262
Palopostivastaava Ari ”Kille” Lehtonen on valmistanut paloposteja jo yli 30 vuotta.

Lue lisää