Liikenneturvallisuus 18.3.2024

Kelekka-ajoissa jaettiin turvallisuusviestintää moottorikelkkailijoille – kuolemaan johtaneet onnettomuudet valitettavan yleisiä

Janne Pursiainen esitteli Janna Leppäselle mönkijää moottorikelkkatapahtumassa.

Janne Pursiainen esitteli Janna Leppäselle mönkijää moottorikelkkatapahtumassa.

Pohjois-Savon pelastuslaitos osallistui Rautavaaralla lauantaina 16.3. järjestettyyn moottorikelkkailutapahtumaan. Kelekka-ajot tapahtumaan osallistui yhteensä noin 90 kelkkailijaa. Rautavaaralaiset ylipalomies Janne Pursiainen ja yksikönjohtaja Olli Kekäläinen esittelivät paikalla olijoille maastopelastamiseen tarvittavaa kalustoa.

”Meillä on Rautavaaran paloasemalla mönkijä ja siihen vaunu potilaan tai kaluston kuljettamista varten. Moottorikelkka olisi nopeampi ja kevyempi kulkuväline umpihangessa kulkemiseen, mutta kyllä mönkijälläkin pääsee”, Pursiainen toteaa.

Pelastuslaitoksen lisäksi kelkkailutapahtumassa oli mukana Itä-Suomen poliisin moottorikelkkapartio. Tapahtuman järjestänyt Savon Menevä Oy:n yrittäjä Mona Koskelo pitää moottorikelkkailun turvallisuutta äärimmäisen tärkeänä.

”Turvallisuusasioita ei voi korostaa liikaa. Myös tänään kertasin osallistujille turvallisen ajamisen ohjeet ennen liikkeelle lähtöä. On hienoa, että saimme sekä pelastuslaitoksen että poliisin paikalle”, Koskelo kiittelee.

Hänen mukaansa moottorikelkkailun suosio vilkastui erityisesti koronavuosien aikana, mutta on selvästi hiipunut taloustaantuman takia.

Kuolonkolareita vuosittain

Suomessa tapahtuu vuosittain useita kuolemaan johtaneita moottorikelkkaonnettomuuksia. Vakuutusyhtiöiden mukaan yleisimpiä moottorikelkkailuonnettomuuksia ovat kelkan kaatuminen, reitiltä ulosajo ja törmäys puuhun tai kiveen. Kuolemantapauksissa korostuvat jäihin hukkumiset.

Moottorikelkkatapahtuma keräsi paljon osallistujia Rautavaaralle.

Pursiaisen mukaan Rautavaaralla ei ole tapahtunut tänä talvena vakavia moottorikelkkailuonnettomuuksia, mutta aiemmin jopa vuosittain. Esimerkiksi huhtikuussa 2022 kaksi moottorikelkkaa törmäsi toisiinsa Rautavaaran pohjoispuolella sijaitsevalla moottorikelkkareitillä. Moottorikelkkailijat loukkaantuivat vakavasti onnettomuudessa. Lääkärihelikopteri ja esihoitoyksikkö kuljettivat heidät keskussairaalaan Kuopioon.

”Ensimmäinen kuljettajista saatiin siirrettyä lähelle onnettomuuspaikkaa laskeutuneeseen lääkärihelikopteriin. Toinen loukkaantunut kuljetettiin mönkijällä kelkkauraa pitkin ambulanssiin, joka pääsi noin kolmen kilometrin päähän tapahtumapaikasta,” Pursiainen kertoo.

Ylinopeudet riskinä

Moottorikelkkaonnettomuuksissa on usein tyypillistä liian suuret tilannenopeudet, jolloin kelkka voi ajautua ulos reitiltä ja törmätä puuhun.

”Rautavaaralla on hyväkuntoiset moottorikelkkareitit ja ajonopeudet nousevat helposti liian kovaksi, mikä lisää onnettomuusriskiä”, Pursiainen sanoo.

Rautavaaran sammutusauto PS731:n katolla oleva pintapelastuslautta saattaa olla tarpeellinen väline järvellä sulaan ajaneen moottorikelkkailijan pelastamisessa.

”Jäällä ajamista kannattaa harkita tarkkaan, sillä vettä on noussut jään päälle. Lisäksi jää voi olla yllättävän ohut, koska nopeasti satanut lumipeite esti jään paksuuntumisen alkutalvesta”, Pursiainen varoittaa.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää